Hulpmiddelen bij de training van paarden – hoe nuttig zijn zwepen, longeerzwepen en sporen?

Zij maken deel uit van het typische ruiterbeeld in vele maneges: zwepen en sporen. Zelfs veel beginnende ruiters grijpen al vroeg in hun rijcarrière naar deze hulpmiddelen omdat ze ze steeds in gebruik zien bij ervaren ruiters. De vraag of zwepen en sporen überhaupt nodig zijn, lijkt vaak al bij voorbaat beantwoord zonder nader te worden bekeken. In deze gids willen wij ons afvragen of iedere ruiter werkelijk een zweep en sporen nodig heeft, respectievelijk wat het eigenlijke doel van deze hulpmiddelen is en wanneer ze volkomen zinvol kunnen zijn.

Zweep, Sporen, Sporenriemen

Waarom worden sporen en zwepen gebruikt?

Sporen en zwepen worden zowel door ervaren ruiters als door beginnende ruiters gebruikt. In sommige gevallen wordt geen onderscheid gemaakt tussen het opleidingsniveau van het paard of de bereden discipline. Maar waar moeten deze hulpmiddelen eigenlijk voor worden gebruikt? En wat voor effect hebben ze?

Juiste positie van het zweep in het zadel

Sporen worden gebruikt om de beensteun op een meer genuanceerde manier toe te passen; preciezer, wat de kuit of de hiel niet bereiken kan. De korte impuls van een uitloper verkort de buikspieren van het paard, wat op zijn beurt de rugspieren doet overwelven en uiteindelijk de bekken doet kantelen. Sporen kunnen een nuttig hulpmiddel zijn bij het trainen van paarden tot verzameling.

Voorwaarde voor een verstandig gebruik van sporen is een ontspannen zit van de ruiter, onafhankelijk van de hand, met het vermogen de eigen lichaamsspanning zo te gebruiken dat deze als gewichtshulp op het paard kan worden overgebracht. De ruiter moet dus eerst de been- en gewichtshulpen onder de knie krijgen en deze op een gecontroleerde manier gebruiken voordat hij zijn toevlucht neemt tot sporen voor finesse.

Sporen dienen om de hulpen van de dijen te verfijnen en ze selectiever te maken. In geen geval worden ze gebruikt om het paard vooruit te drijven. Onoordeelkundig gebruik kan een destructief effect hebben, waardoor het paard dof, verkrampt en onwillig wordt. Een gracieus paard dat plezier heeft in het werk wordt hiermee niet bereikt.

Het gebruik van zwepen is vergelijkbaar. zwepen dienen als communicatiemiddel om de verstandhouding tussen paard en ruiter te ondersteunen. Het kort aanraken van de krop op verschillende delen van het paardenlichaam brengt bij het paard een reflex teweeg die vergelijkbaar is met het trillen van de huid wanneer vliegen worden weggejaagd. De spieren trekken samen en een verandering in bewegingspatronen wordt bereikt. Bijvoorbeeld, het paard wordt aangemoedigd om meer naar beneden te stappen door met de zweep op de achterhand getikt te worden.

Let op!

Zwepen noch sporen zijn er om het paard met geweld een lesje te leren. Hoewel het kleine hulpmiddelen zijn, hebben zij toch een groot effect. Alleen wie een voldoende evenwichtige zit en vaste handen heeft en zijn lichaamsspanning voldoende onder controle kan houden, kan sporen en zwepen gebruiken als hulpmiddelen om de communicatie te verfijnen.

Wanneer is het gebruik van sporen en zwepen zinvol?

Het inrijden van jonge paarden

Het inrijden van jonge paarden is een zeer gevoelige fase van inprenting die weinig tolerantie voor fouten toelaat. De keuze van de uitrusting moet zorgvuldig worden gekozen bij het inrijden van jonge paarden. Het gaat er niet alleen om het paard aan de uitrusting te laten wennen, maar ook om hem vertrouwd te maken met de stem-, been- en gewichtshulpen. Sporen worden daarom absoluut niet gebruikt bij jonge paarden, want het eigenlijke doel van sporen is het verfijnen van gecontroleerde beenhulpen die al werken. Indien men echter tracht een jong paard met sporen vooruit te drijven, zal men een paard opleiden dat vroeg of laat de eenvoudige beenhulp niet meer zal aanvaarden en dus op een gegeven ogenblik niet meer zonder sporen zal lopen.

Zwepen daarentegen kunnen een nuttige steun zijn bij de opleiding van jonge paarden, op voorwaarde dat zij gewend zijn aan de aanraking van de zweep en niet angstig reageren. Het paard kan op het juiste moment met een zweep worden aangeraakt, d.w.z. kort en zachtjes worden aangetikt om voorwaarts momentum te bereiken. Voor jonge paarden is een kortere, stabiele zweep die niet te veel schommelt meer geschikt, zodat precieze hulpen mogelijk zijn en het paard niet wordt afgestompt door een oncontroleerbaar schommelende zweep.

De uitrusting van een ingereden jong paard moet omvatten:

Rijden op ervaren, getrainde paarden

Indien zowel paard als ruiter goed getraind zijn, het paard vertrouwd is met de gewichts- en beenhulpen en de ruiter een van de handen onafhankelijke zit heeft met de nodige lichaamsspanning, kan het gebruik van sporen worden overwogen. Maar ook hier kunnen en mogen de zweep en de sporen niet tot de basisuitrusting van een ruiter worden gerekend. Niet elk paard reageert op dezelfde manier op deze hulpen. Dus voordat je naar sporen en zweep grijpt, moet je jezelf afvragen of deze hulpmiddelen de communicatie tussen ruiter en paard verbeteren of niet.

Grondwerk en longeren met het paard:

Grondwerk is een zeer breed terrein dat een breed scala van activiteiten mogelijk maakt. Het gaat van longeren, de dubbele longe, horsemanship, werken volgens Geitner, gymnastiek aan de hand, circlesensics en vrij werk tot ontspannen wandelingen, die even belangrijk zijn voor de training van het paard. Je hebt hier niet veel hulpmiddelen voor nodig, maar sommige kunnen nuttig zijn.

Als je meer wilt weten over de verschillende mogelijkheden van grondwerk, lees dan onze gedetailleerde gids over grondwerk.

Eerlijk gebruik: Waar liggen de problemen bij het omgaan met zwepen, longeerzwepen en sporen?

Longeerzwepen, zwepen en sporen worden in de paardensport vaak sterk bekritiseerd, omdat misbruik snel kan optreden. Het eigenlijke probleem ligt echter minder bij de hulpmiddelen zelf en veel meer bij de gebruiker. Het is de ruiter die beslist of hij sporen en zwepen gebruikt voor fijne communicatie of dat hij het paard de grootst mogelijke schade toebrengt door oneigenlijk gebruik.

Voor veel ruiters behoren sporen en zwepen tot de basisuitrusting zonder na te denken over het eigenlijke doel van de voorwerpen. Zelfs beginnende ruiters zitten daarom met minstens één zweep op een schoolpony, die zelf niet meer kan lopen zonder de druk van een zweep. Het onjuiste gebruik van sporen en zwepen maakt de paarden dof, maar noch zwepen noch sporen kunnen de tekortkomingen van een onevenwichtige ruiter compenseren. Het gezegde „Je moet eerst je sporen verdienen“ is geen toeval.

Jonge vrouwelijke ruiter zittend op een pony met een rijzweep.

Uiteindelijk hangt het juiste gebruik af van de dosering en de juiste timing. Paarden zijn zo gevoelig dat zij zelfs een kleine mug op hun huid voelen en deze verdrijven door hun spieren te trillen. Elke ruiter te paard en in de omgang met het paard moet dit in gedachten houden.

Een zorgvuldige omgang met het paard, alsmede een rijstijl die zowel het paard als jou in het zadel weerspiegelt, vormen de basis voor een passend gebruik van de zweep en de sporen. Vraag jezelf op elk moment af of hulpmiddelen de communicatie tussen jou en het paard aanzienlijk verbeteren. En misschien zul je dan beseffen dat je helemaal geen zweep en sporen nodig hebt, maar dat een verbeterde zit van de ruiter je gewoon een gevoelig, ontspannen paard zal geven dat graag loopt en werkt.

Hoe je zwepen en sporen correct gebruikt, welke opties je hebt en welke hulpmiddelen bij jou en je paard passen, kom je te weten in onze respectievelijke gidsen: