De juiste zweep voor longeren

Zwepen vertegenwoordigen de uitgestrekte arm van de mens en kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij grondwerk, longeerwerk en rijden. Ze zijn er in verschillende lengtes en materialen, hetgeen bepalend is voor het zwaartepunt en het gewicht van de zweep. Bovendien hebben zwepen een slag aan het uiteinde, een dun koord van leder of nylon, waarmee een straal van maximaal 5 meter kan worden bereikt.

Ruiter longeert paard met een telescopische zweep

Wat voor longeerzwepen zijn er voor paarden?

Longeerzwepen worden gebruikt voor longeerwerk. Deze hebben een zweep die de actieradius van de mens tot 5 meter kan verlengen.

diverse longeerzwepen

Dit betekent dat het paard ook vanuit het midden van de longeercirkel kan worden aangeraakt zonder dat het de longeerpositie hoeft te verlaten. Longeerzwepen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, die een aanzienlijke invloed hebben op de hanteerbaarheid van de zweep. Zwepen van glasvezel en carbon zijn uitzonderlijk licht en worden dus niet zwaar op de arm tijdens de training. Telescoop-zwepen zijn bijzonder populair omdat zij enerzijds gemakkelijk in de zadelkast kunnen worden opgeborgen. Anderzijds kunnen ze individueel worden verlengd om ze aan de grootte van de persoon aan te passen. Ze zijn verkrijgbaar in twee of drie delen.

Bij het paardrijden worden boogzwepen gebruikt als hulpmiddel om achterop te rijden. Deze zijn gewoonlijk korter dan longeerzwepen, evenals hun slag. Het vormt de boog waaraan de zweep zijn naam ontleent.

Ook toucheerzwepen kunnen tot de zwepen worden gerekend, omdat zij langer zijn dan een dressuurzweep van 1,40 m lengte. Ze hebben een korter uiteinde dan een boogzweep. toucheerzwepen worden vaak gebruikt bij grondwerk of als verlengde arm van de tweede persoon die de ruiter vanaf de grond ondersteunt, bijvoorbeeld bij het trainen van piaffes.

Het longeren van een paard: Hoe gebruik je zwepen op de juiste manier?

  • De longeerzweep moet 2,50 tot 3 m lang zijn
  • Het uiteinde moet ook 3 m lang zijn
  • De longeerzweep en het uiteinde moeten lang genoeg zijn om de achterhand van het paard te raken zonder dat de longeerder zijn positie hoeft te verlaten.
  • Het zwaartepunt van de zweep moet worden aangepast aan de grootte van de gebruiker.
  • Het handvat moet een goede grip hebben, zodat het niet uit de hand glijdt.

Het juiste gebruik van de longeerzweep moet worden aangeleerd, zodat je het best mogelijke trainingspotentieel uit het longeren kunt halen.

Hou de longeerzweep losjes in je hand. Het uiteinde van de zweep wijst naar het spronggewricht van het paard terwijl je ter hoogte van de schouder van het paard staat. Zo vorm je een driehoek met het paard, de longe en de zweep.

In principe moet je bij het longeren altijd een zweep bij je hebben, zelfs als het paard uit zichzelf een grote voorwaartse drang heeft. Een longeerzweep vervangt het drijfbeen en dient als bewakingshulp om het paard op de cirkellijn te houden.

Opdat het paard niet schrikt van de zweepslag, moet je de zweep nooit van achter naar voren naar het paard zwaaien. Houd en zwaai de zweep te allen tijde in het gezichtsveld van het paard. Zwaai ook niet voortdurend met de zweep, anders wordt het paard dof.

Lees onze gids over longeren om alles te weten te komen over de basisbeginselen van het longeren en de benodigde uitrusting.