Advies en informatie over paardrijzadels

Zadel

1. Paardrijzadels: welk zadel past bij welk paard?

Een paardrijzadel vormt de verbinding tussen paard en ruiter en speelt een belangrijke rol bij de drukverdeling. Het zadel bestaat uit verschillende losse onderdelen die allemaal een specifieke taak hebben. Klassieke zadels zijn in principe allemaal hetzelfde opgebouwd, maar per discipline zijn er opvallende verschillen.

Meer informatie

2. Een zadel kopen: hier moet je op letten

Een zadel is bepalend voor de gezondheid, het welzijn en het prestatievermogen van het paard. Ook de ruiter moet zich op het zadel prettig voelen.

Wij lopen de afzonderlijke punten van een zadelbeoordeling door, zodat je kunt bepalen of het zadel bij jou en je paard past.

Meer informatie
Zadelmaker meet de rug van het paard
Meisje verzorgt een zadel

3. Zadelonderhoud: hoe je het zadel van je paard optimaal onderhoudt

Door een regelmatig zadelonderhoud blijft je zadel niet alleen mooi. Als je het onderhoud van je zadel vast inplant, houd je het leer soepel en voorkom je ongelukken door gescheurd materiaal. Naast de 5 stappen van het zadelonderhoud laten wij ook 10 hacks voor het zadelonderhoud zien.

Meer informatie

4. FAQ’s over paardenzadels

Hoe lang gaat een zadel mee? Past een boomloos zadel werkelijk op elk paard? En welk zadel is geschikt voor een paard met bijzondere rugkenmerken, als het veel of weinig schoft of een korte of lange rug heeft?

Antwoorden op deze en andere veelgestelde vragen over het thema paardrijzadel vind je hier.

Meer informatie
Vrouw met een zadel