Advies en informatie over onderhoud van zadeldekjes

1. Welke soort zadeldekjes zijn er?

De verzamelnaam zadeldekjes betekent voor iedere ruiter iets anders – afhankelijk van welk zadel hij gebruikt en tot welke rijstijl hij behoort. Zadeldekjes kunnen sjabrakken, westernpads en westernblankets zijn. Oorspronkelijk hadden zij één en dezelfde functie: het dure zadel beschermen tegen vuil en zweet. Intussen is de functie van zadeldekjes in sommige gevallen tamelijk bijkomstig geworden. Ze zijn veel meer een mode-accessoire geworden.

In deze gids lees je welke kenmerken een goed zadeldek moet hebben.

Meer informatie
Detailopname van een zadeldek
Luchtfoto van een zadelonderlegger

2. Hoe onderhoud ik mijn zadeldek het best?

Zadeldekjes zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid van materialen. Afhankelijk van hun samenstelling zijn ze gemakkelijker te verzorgen dan andere. Zo zijn bijvoorbeeld niet alle zadeldekjes geschikt om gemakkelijk in de wasmachine te worden gereinigd. Bij de verzorging van zadeldekjes e.d. is de keuze van het wasmiddel eveneens van cruciaal belang voor de levensduur van het rijmateriaal en de gezondheid van de huid van het paard. Wij hebben hier samengevat welke reinigingsmiddelen je kunt gebruiken voor het reinigen van jouw zadeldek en hoe je stap voor stap te werk moet gaan.

Meer informatie

3. FAQ over sjabrak- en zadeldekverzorging

Hoe vaak moet een zadeldek worden vervangen? Hoeveel zadeldekjes kunnen er in één keer in de wasmachine? Wat gebeurt er als het zadeldek niet vaak genoeg wordt vervangen? Hoe kunnen dure zadeldekjes met glittersteentjes voorzichtig worden schoongemaakt?

Wij beantwoorden deze en andere vragen in onze FAQ over sjabrak- en zadeldekverzorging

Meer informatie
Schimmel met paarden collectie