Advies over hoofdstellen

1. Hoe vind ik het juiste hoofdstel voor mijn paard?

Voor iedereen die wil paardrijden, behoort een hoofdstel tot de basisuitrusting van het paard. Het hoofdstel is een belangrijk communicatiemiddel tussen ruiter en paard. Het hoofdstel van het paard moet perfect passen, aangezien de gezichtszenuwen zich direct onder de huid bevinden.

In deze gids stellen wij de verschillende soorten hoofdstellen voor en hoe ze correct moeten passen zodat de hulpteugels de mond van het paard fijn en precies bereiken.

Meer informatie
Engels gecombineerd hoofdstel
Bitloze hoofdstel

2. Bitloos rijden: Voor welk paard is een bitloos hoofdstel geschikt?

Het paard hoeft niet altijd met een mondstuk te worden ingereden. Veel ruiters kiezen voor een bitloos hoofdstel, dat niet minder effectief is dan een hoofdsteld met een bit. Ook hier is er een ruime keuze aan verschillende hoofdstellen die op verschillende manieren op het hoofd van het paard inwerken.

In deze gids kun je lezen wat de vereisten zijn en welk bitloos hoofdstel het juiste is voor jouw paard.

Meer informatie

3. Welke accessoires voor hoofdstellen zijn er?

Een hoofdstel zonder teugels is onvolledig. Maar er zijn nog veel meer hoofdstelaccessoires die een belangrijke rol kunnen spelen.

In deze gids maken wij je attent op het belang van de frontriem, de verschillende hulpteugels, en het voortuig en de martingaal. Daarnaast zullen we de sperriemen nader bekijken en de functie ervan uitleggen.

Meer informatie
Borsttuig & martingaal
Verschillende hoofdstellen

4. FAQ over hoofdstellen

Hoe meet ik een hoofdstel correct op en welke maat heeft mijn paard nodig? Is de trend van een anatomische hoofdstel zinvol of waarom kunnen anatomische hoofdstellen nuttig zijn? En kan ik meedoen aan een wedstrijd met een bitloos hoofdstel?

Antwoorden op deze en meer veelgestelde vragen over hoofdstellen vind je hier.

Meer informatie