Advies en informatie voor IJslander rijden

1. Fascinatie IJslander rijden – waarom is IJslander rijden zo populair?

Naast hun thuis in IJsland, is de grootste populatie IJslandse paarden te vinden in Duitsland. Hieruit blijkt duidelijk dat de kleine, robuuste Vikingpaarden grote populariteit genieten. Ze hebben sterke zenuwen, zijn harmonieus en coöperatief en kunnen worden bereden door zowel jonge ruiters als ervaren volwassenen. Lees meer over het unieke karakter van IJslandse paarden in deze gids.

Meer informatie
IJslandse ruiters
Ruiter met IJslands paard

2. IJslander kleding – de expressie van een levenshouding

In IJsland, het land van vuur en ijs, geloven de inwoners in de mythen en legenden van hun land. Dit geloof en de band met de natuur vinden hun uitdrukking in IJslandse kleding. Dit is een combinatie van functionaliteit en dromerig design. Wellicht het bekendste kledingstuk is de IJslandse trui van IJslandse wol met het onmiskenbare kleurrijke breipatroon. Lees hier wat IJslandse kleding nog meer kenmerkt en hoe dit het dagelijkse rij- en stalwerk ten goede komt.

Meer informatie

3. De uitrusting van een IJslands paard

Zadel, hoofdstel en dergelijke verschillen bij een IJslands paard niet wezenlijk van de Engelse uitrusting. Het compacte kleine paard stelt echter andere lichamelijke eisen dan bijvoorbeeld een rijpony van dezelfde grootte. Ook de tölt en de telgang spelen een grote rol bij de keuze van een geschikte zadel.

Daarom zijn er een aantal typische kenmerken om te overwegen bij het uitrusten van een IJslands paard.

Meer informatie
IJslands paard
 IJslands paard met eczeemdeken

4. Het juiste eczeemdekentje voor IJslandse paarden

Drie van de vier geïmporteerde IJslandse paarden ontwikkelen jeuk binnen het eerste jaar na aankomst. De reden is een overreactie op insectenbeten, vooral de beten van de Culcoides-mug. Om uw IJslandse paard zo stressvrij mogelijk door de weideperiode te helpen, is een eczeemdeken aan te bevelen. Het moet echter voor honderd procent passen om schuren te voorkomen. Wat een geschikte deken tegen jeuk is voor IJslandse paarden, vind je hier.

Meer informatie

5. FAQ over IJslander rijden

Waarom hebben geïmporteerde IJslandse paarden vaker last van jeuk dan paarden die in Duitsland zijn gefokt? Waarom hebben IJslandse paarden een speciale uitrusting nodig? Waarom kunnen geen pony zadels en hoofdstellen gebruikt worden? Ik zou graag een IJslands paard kopen – die kan automatisch tölt toch? Kan ik een IJslands paard ook dressuurmatig trainen?

Antwoorden op deze en meer vragen kan je vinden in onze FAQ over IJslander rijden.

Meer informatie
Ruiter met IJslands paard