Hoe maak ik de beenbescherming voor paarden goed schoon?

Beenbeschermers, bandages e.d. zien er na een paar keer gebruik niet meer zo schoon uit. Vuil en krassen op de beenuitrusting van het paard hebben niet alleen gevolgen op esthetisch vlak, maar kunnen ook een negatieve invloed hebben op de been- en huidgezondheid van het paard. Ontdek in deze gids welke deze zijn en hoe je de been- en hoefbescherming van je paard op de juiste manier kunt reinigen en verzorgen.

Teddyfleece-Bandages voor paarden

Waarom is de verzorging van been- en hoefbescherming zo belangrijk?

Een schone paardenuitrusting is niet alleen een esthetische kwestie, maar is ook van invloed op de gezondheid van de huid van het paard. Kleine stofdeeltjes plus vocht en zweet van het paard kunnen zich vermengen tot een schuurpapierachtige massa die tegen de fijne huid van het paard schuurt. Dit is niet alleen oncomfortabel voor het paard, maar opent ook de deur voor bacteriën. Een reden voor mok zijn fijne wondjes op de huid die niet met het blote oog te zien zijn. Het maakt dus deel uit van de verzorging van het paard om ook de uitrusting van het paard schoon te houden, te verzorgen en schoon te maken. Ook al behoren beenbeschermers, bandages en springschoenen tot de kleinste uitrusting van het paard, toch moet veel belang worden gehecht aan de verzorging en de reiniging ervan.

Het materiaal van de bandages en beenbeschermers bepalen de verzorging

Vele beenbeschermers en bandages kunnen gemakkelijk in de wasmachine worden gereinigd. Als de beenbeschermer niet te vuil is, kun je ze afspuiten onder de douche of met een waterstraal in de stal. Speciale aandacht moet worden besteed aan de binnenvoering van de beenbeschermer: Deze moet zo vrij mogelijk zijn van stof en zandkorrels die tegen de huid kunnen schuren. Volg voor het schoonmaken altijd de onderhoudsinstructies van de fabrikant.

Je kunt hieronder lezen waar je speciaal op moet letten bij het schoonmaken van de beenbeschermers voor paarden:

Peesbeschemers voor paarden op de juiste manier schoonmaken

Veel peesbeschermers zijn voorzien van een binnenvoering van chloropreenrubber. De buitenste schaal van plastic kan er na enkele keren gebruik lelijk uitzien en poreus worden. Over het algemeen kunnen peesbeschemers na het rijden gemakkelijk met water worden afgespoeld of in een emmer water met een borstel worden schoongemaakt.

Een bekraste buitenkant kan gemakkelijk worden opgefrist door na het schoonmaken een vochtinbrengende huidcrème in te masseren. Na een paar uur verwijder je de crème met een spons of doek. Daarna zien de beenkappen er bijna als nieuw uit.

Je kunt het haar van de klittenband verwijderen met een naaldborstel of een ontharingsmiddel.

Paard met teddy fleece beenkappen loopt zijgangen

Lamswol of teddyfleece peesbeschemers vereisen speciale zorg. Hoe je paardrij uitrusting met teddyfleece en lamswol correct en voorzichtig reinigt, lees je in onze adviesgids over lamswol.

Fleecebandages voor paarden

Fleecebandages

Als de bandages van fleece zijn, kunnen ze meestal zonder problemen op 30°C in de wasmachine worden gewassen. Sluit de klittenbandsluitingen voor het wassen. Als je dit niet doet, kan het verband ongewenst gaan pillen. Onze tip: Doe de bandages in een gesloten laken om pluizen te voorkomen. Om te drogen, hang je de bandages op een luchtige plaats.

Voorzichtig met elastische bandages: deze zijn minder geschikt voor de wasmachine, omdat ze hun elasticiteit zeer snel verliezen. Elastische bandages moeten bij voorkeur met de hand in lauw water worden gereinigd.

Stal- en transportbeschermers reinigen

Sommige paarden zweten veel tijdens het transport als gevolg van stress, daarom kunnen de transportbeschermers ook doordrenkt zijn met zweet. In de regel kunnen transportbeschermers in de wasmachine worden gewassen, hoewel je altijd de instructies van de fabrikant moet volgen. Je kunt ze ook met de hand wassen, maar dat is niet zo doeltreffend als in de wasmachine.

Transportbeschermers

Verwijder eerst het grove vuil met een zachtere borstel of een waterstraal. Sluit de klittenbandsluitingen en was de beschermers op 30°C in de wasmachine. Voor het drogen, volg de instructies in het onderhoudsetiket.

Therapiebeschermers met keramische vezels voorzichtig reinigen

Therapiebeschermers

Natuurlijk moeten therapiebeschermers vroeg of laat ook worden schoongemaakt. Maar dan komt de vraag of therapiebeschermers met ingewerkte keramische vezels zonder problemen in de wasmachine kunnen worden gewassen. Het antwoord op deze vraag is: Ja, therapiebeschermers kunnen voorzichtig worden gewassen op maximaal 40°C. Je moet echter de droogkast vermijden.

Let op: Stel de therapiebeschermers niet bloot aan direct zonlicht. Gebruik ook geen bleekmiddel of andere chemische wasmiddelen om te wassen!

Een goede verzorging van de hoefschoenen is belangrijk voor een lange levensduur

Hoefschoenen moeten op dezelfde manier worden verzorgd als de rest van de beenbescherming van het paard. Regelmatige verzorging kan de levensduur van hoefschoen aanzienlijk verlengen en zo ook voorkomen dat ze onverwachts stuk gaan. Controleer regelmatig of de hoefschoenen in goede staat zijn, zodat de hoefschoen tijdens een rit niet verloren gaat en er zelfs ongelukken kunnen gebeuren.

Hoefschoen is gesloten

De klittenbandsluitingen moeten na elk gebruik van de hoefschoenen met een naald- of draadborstel worden schoongemaakt. Maak daarna de hoefschoenen schoon in lauw water met een oude afwasborstel of iets dergelijks. Vooral de binnenkant moet zorgvuldig van zandkorrels worden ontdaan. Anders kunnen zij onaangenaam schuren in de kromming van de vetlok en fijne scheurtjes in de huid veroorzaken, wat zelfs tot Mallenders kan leiden.

hoefschoen

Daarna is het drogen van de hoefschoenen zeer belangrijk voor hun levensduur. Als ze niet volledig gedroogd zijn, kunnen de hoefschoenen verslijten. Zet na het nat reinigen de schoenen ondersteboven, zodat het overtollige water eruit kan lopen. Of zet ze op een hek, zodat ze beter aan de lucht kunnen drogen. In de zomer kunnen de hoefschoenen ook in de zon worden gelaten, waardoor de droogtijd tot ongeveer 2 uur kan worden teruggebracht. In het natte en koude seizoen kun je de schoenen het beste in een verwarmde binnenruimte zetten, zodat ze niet gaan schimmelen.

Denk eraan:

Niet alle hoefschoenmodellen drogen even snel. Dit is te wijten aan hun verschillende materialen. Bij sommige gesloten hoefschoenmodellen is één nacht drogen soms niet voldoende. Hoefijzers mogen pas weer op de hoef van het paard worden aangebracht als ze helemaal droog zijn, zodat ze niet slijten of onaangenaam schuren langs de kroonrand en de kromming van de vetlok.

Wanneer de hoefschoenen niet worden gebruikt, moeten zij worden opgevouwen en gesloten, zodat zij hun vorm niet verliezen. Als je de hoefschoenen voor langere tijd wilt bewaren, kies dan een droge ruimte die beschermd is tegen licht, zodat ze niet broos worden.

Meer informatie over hoefschoenen vind je in onze adviesgids over hoefschoenen.