FAQ over het onderhoud van zadeldekjes

Detailopname van Felix Bühler zadeldek Ruffles & Diamonds

1. Hoe vaak moet het zadeldek worden vervangen?

2. Hoeveel zadeldekjes kunnen in één keer gewassen worden?

3. Kunnen zadeldekjes in de droogtrommel?

4. Welk wasmiddel is geschikt voor het onderhoud van zadeldekjes?

5. Wat gebeurt er als ik het zadeldek niet vaak genoeg vervang?

6. Kan vuil uit lamsvachtpads worden geborsteld?

7. Kan het zadeldek zijn vorm verliezen na het wassen?

8. Past een dressuurzadeldek onder een springzadel?

9. Hoe groot moet een zadeldek zijn?

10. Waarmee moet ik rekening houden als ik een frequente of een occasionele ruiter ben?

1. Hoe vaak moet ik het zadeldek vervangen?

In de zomer is het raadzaam het zadeldek vaker te verschonen en te wassen dan in de winter. Als je veel rijdt op warme dagen, moet je het zadeldek ongeveer drie keer per week vervangen. In de winter, wanneer de paarden door de lage temperatuur minder zweten, is eenmaal per maand verschonen voldoende. Dit varieert echter sterk van paard tot paard. Als je het zadeldek ophangt om te drogen en het na gebruik afborstelt, blijft het langer fris en hoeft het dus niet zo vaak te worden vervangen. Een basisreiniging moet in het algemeen na het zesde tot zevende gebruik worden uitgevoerd.

2. Hoeveel zadeldekjes kunnen in één keer worden gewassen?

Hoeveel zadeldekjes in één keer kunnen worden gewassen, hangt sterk af van de grootte van de machine en van de grootte van het zadeldek zelf. Bovendien zijn hoogwaardige zadeldekjes meestal gemaakt van een sterker materiaal dat ze in vorm houdt. Als je er meerdere in een kleine machine zou persen, zouden ze hun vorm kunnen verliezen. In het algemeen worden maximaal twee zadeldekjes aanbevolen voor een trommel van normale afmetingen. In het geval van zadeldekjes met lamsvachtbekleding moet rekening worden gehouden met het grote absorptievermogen van het bont. Daarom is het beter om slechts één zadeldek in de wasmachine te doen.

Wat je moet doen bij de verzorging van de verschillende soorten zadeldekjes kun je lezen in onze gids „Hoe onderhoud ik mijn zadeldekje het beste?“.

3. Kunnen zadeldekjes in de droogtrommel?

Als je het kunt vermijden, stop je zadeldekjes dan niet in de droger, want de hoge temperatuur kan het materiaal en de vormvastheid aantasten. Ook moet je voorkomen dat je zadeldek direct in de zon ligt of op de verwarming omhoog gedraaid. Zadeldekjes drogen het best opgehangen bij omgevingstemperatuur en in de schaduw.

De situatie is anders bij zadeldekjes van lamsvacht: als het bont kan worden verwijderd, kan het in de droogtrommel bij maximaal 30°C. Hierdoor wordt het lamsvacht zeer duurzaam. Hierdoor wordt het lamsvacht zeer zacht en krijgt het zijn hoogst mogelijke functie terug.

4. Welk wasmiddel is geschikt voor het onderhoud van zadeldekjes?

Voor het onderhoud van zadeldekjes gebruik je best een fijnwasmiddel om het materiaal voorzichtig te reinigen. Natuurlijke wasmiddelen met een neutrale pH-waarde worden aanbevolen, zodat het paard geen allergische reactie vertoont.

Voor zadeldekjes met lamsvacht gebruik je best een speciaal wasmiddel met een vochtinbrengende werking. Conventionele wasmiddelen zullen de bontvezels verknopen.

5. Wat gebeurt er als ik het zadeldek niet vaak genoeg vervang?

Door een gebrek aan hygiëne en netheid van een zadeldek, kan vuil de talgklieren van het paard verstoppen. Dit wordt zichtbaar als kleine bultjes op de huid. Zweetkorsten op het zadeldek en in het zadelgebied zijn zeer onaangenaam voor het paard en jeuken. Een vuil zadeldek verhoogt ook het risico op huidirritatie en huidschimmel.

Vuil aan de onderkant van het zadeldek vermindert ook de functionaliteit, zoals ademend vermogen, elasticiteit en pasvorm. Vooral bij de onderzijde van lamsvacht lijdt het absorberend vermogen onder een gebrek aan verzorging en kunnen er vervelende knopen ontstaan voor het paard.

6. Kan vuil uit lamsvachtpads worden geborsteld?

Zolang de lamsvacht van het zadeldek na het rijden nog vochtig is, kunnen de uiteinden van het bont met een natte spons worden afgeveegd. Als het lamsvacht nat is, mag het niet worden geborsteld. Als het droog is, kan je het voorzichtig uitborstelen met een zachte borstel, bijvoorbeeld een borstel. Vermijd echter de bewerking met een roskam of kam, omdat het risico bestaat dat afzonderlijke strengen uit het leer worden getrokken.

In geval van sterke vervuiling en kleverigheid adviseren wij onze onderhoudsinstructies.

7. Kan het zadeldek zijn vorm verliezen na het wassen?

Of een zadeldek na het wassen zijn vorm verliest, hangt sterk af van de kwaliteit van het materiaal en de manier waarop het wordt behandeld. Zadeldekjes van mindere kwaliteit zijn vaak minder vormvast en zacht, zodat zij zelfs bij lichte vochtigheid hun stabiliteit verliezen. Wassen bij hoge temperaturen boven 30°C en agressieve wasmiddelen zullen ook de dimensionale stabiliteit van het zadeldek aantasten. Als je echter de principes voor het wassen van zadeldekjes en het onderhoudslabel van de fabrikant volgt, zal je zadeldekje lang zijn vorm behouden.

8. Past een dressuurzadeldek onder een springzadel?

Voor een optimale pasvorm en houvast van het zadel moet het zadeldek ook passen bij het zadel. Spring- en dressuurzadels zijn anders gesneden, zodat het zadeldek ook aan deze snit moet worden aangepast. De zadelklep van het springzadel, die ver naar voren is getrokken, zou over het zadeldek van het dressuurzadel kunnen uitsteken en zo op de randnaad of het koord kunnen drukken. Dit zou onaangename wrijving op de schouder van het paard veroorzaken. Omgekeerd past een springzadeldoek niet onder een dressuurzadel, omdat het springzadeldoek korter is gesneden ter hoogte van de zadelblad. Het lange zadelblad zou op de randnaad van het zadeldek drukken.

Uitzonderingen kunnen worden gemaakt voor veelzijdigheidzadels: Afhankelijk van het zwaartepunt van het zadel (dressuur of springen), kan er een dressuur- of veelzeidigheidzadeldek onder worden gelegd in plaats van een springzadeldek.

Let bij het kiezen van het juiste zadeldek voor het zadel op de volgende afkortingen, die bepalend zijn voor de snit van het zadeldek:

AfkortingPasvorm
VS, VSS, VSDVeelzijdigheid
D, DL, DRDressuur
S, SR, SPSpringen
P, PDPony, Pony dressuur
Verklaring: Veelzijdigheid (VS), Veelzijdigheid zadeldek met zwaartepunt springen (VSS), Veelzijdigheid zadeldek met zwaartepunt dressuur (VSD).
Dressuur (D, DR), Dressuurlengte (DL)

9. Hoe groot moet een zadeldek zijn?

De snit van de zadelkussens, de pauchen en de zadelbladen, alsmede de zitlengte van het zadel bepalen de maat van het zadeldek. Dressuur-, veelzijdigheid- en springzadeldekjes hebben verschillende maten en vormen. Om de maat van het zadeldek te bepalen, meet je de lengte van het contactoppervlak van het zadel. Om dit te doen, meet je vanaf de voorste rand van het zadeldek langs de zadelkamer tot de achterste rand van het zadeldek. Voeg hier dan minstens 6 centimeter aan toe. Het resultaat geeft je de minimale lengte van het zadeldek. Gebruik de waarde om de juiste maat te kiezen in de zadeldek maattabel.

10. Waarop moeten frequente en niet- frequente ruiters letten bij het onderhoud van hun zadels?

Frequente ruiters die meerdere dagen tot elke dag van de week rijden, moeten hun zadeldekjes wekelijks vervangen en wassen. Als het zadeldek na een rit volledig doorweekt is van het zweet, moet het onmiddellijk worden vervangen.

Voor minder frequente ruiters is het voldoende het zadeldek te luchten en te drogen te hangen, en het na ongeveer het zevende gebruik te vervangen. Als het zadeldek langere tijd niet wordt gebruikt, moet het schoon worden bewaard op een droge, luchtige plaats. Doe het niet in een plastic zak, want daarin kunnen bacteriën en schimmelsporen zich snel vermenigvuldigen.