Hoe onderhoud ik mijn zadeldek het beste?

Felix Bühler Memory Foam zadeldek Cushion

Regelmatig onderhoud van het zadeldek is niet alleen van cruciaal belang voor de levensduur van het materiaal. Ook de gezondheid van de huid en de losheid van het paard zijn gebaat bij een hygiënisch schoon en comfortabel zadeldek. De aard en de intensiteit van het onderhoud worden bepaald door de gebruiksfrequentie, het materiaal en de mate van vervuiling door stof en zweet. In deze gids kun je lezen welke verzorging nodig is om het zadeldek duurzaam te houden.

Waarom is het onderhoud van zadeldekjes belangrijk?

verzorgingsproducten voor zadeldekjes

Aan de ene kant heeft regelmatig onderhoud van zadeldekjes visuele redenen. Een schoon zadeldek ziet er beter uit dan een bezweet of versleten zadeldek.

Bovendien zijn de hygiënische aspecten van groter belang. Het zweet van het paard is zeer agressief en kan het materiaal zo erg aantasten dat de levensduur van het zadeldek wordt verkort.

Tegelijkertijd verliest het zadeldek zijn dempende functie door zweet, vuil en talg, wordt het stijf en stevig en kan het dus huidirritatie en wrijving veroorzaken in het zadelgebied.

Verontreinigde lagen belemmeren ook de afvoer van vocht en vormen een uitstekende voedingsbodem voor bacteriën.

Voor de gezondheid van het paard en de levensduur van het rijmateriaal is het belangrijk dat het zadeldek regelmatig wordt schoongemaakt en verzorgd. Hang het na het rijden op een luchtige en droge plaats op om de groei van bacteriën en schimmels te voorkomen.

Bovendien heeft de verzorging van het zadeldek invloed op de vormvastheid en de anatomische vorm. Door zweet kan het zadeldek zijn vorm verliezen en dus ook zijn schoftvrijheid. Een gereinigd zadeldek kan tijdens het drogen weer in zijn vorm worden getrokken, zodat het beter op de rug van het paard ligt en het zadel en de ruiter horizontaal houden.

Onderhoudsprincipes voor zadeldekjes:

  1. Verzorg het zadeldek direct na het rijden: Maak het na het rijden schoon met een borstel om verklevingen en haren te verwijderen. Voor bijzonder grote hoeveelheden paardenhaar wordt een dierlijke haarverwijderaar aanbevolen.
  2. Gebruik een mild reinigingsmiddel: Gebruik voor het wassen van je zadeldek een fijnwasmiddel dat bij voorkeur pH-neutraal is. Dit voorkomt niet alleen materiële schade, maar is ook goed voor de gezondheid van de huid van het paard. Voor een extra zachte was kan je speciale wasmiddelen voor zadeldekjes en sjabrakken gebruiken. Voor zadeldekjes met lamswol zijn er ontvettingsmiddelen voor echte wol.
    Gebruik geen wasverzachter! Wasverzachters beschadigen de vezels van het materiaal en kunnen ook bij paarden allergische reacties veroorzaken.
  3. De ideale wastemperatuur voor sjabrakken is 30°C.
  4. Voorzichtig centrifugeren op 600 toeren: Een te sterke centrifugeercyclus kan het materiaal van het zadeldek beschadigen en koorden en draden losmaken.
  5. Nooit laten drogen in direct zonlicht of op een ingeschakelde radiator. Zadeldekjes moeten aan de lucht gedroogd worden. Vermijd het zadeldek in de droogtrommel te stoppen. Alleen lamsvacht mag in de droogtrommel, want dan wordt het weer lekker zacht. Maar dan alleen met koude lucht.
  6. Trek het zadeldek in model: Het zadeldek moet onmiddellijk na het wasprogramma uit de machine worden genomen. Blijf het in model trekken terwijl het aan de lucht droogt.

Hoe kan ik zadeldekjes met de hand wassen?

Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen en je zadeldek zo voorzichtig mogelijk wilt reinigen, kun je het met de hand wassen. Dit kan bijzonder voordelig zijn voor zadeldekjes met vastgemaakte of opgenaaide details en glinsterende steentjes.

Nadat je haren en licht vuil van het zadeldek hebt verwijderd met een borstel of haarverwijderaar, ga je als volgt te werk:

  • Week het zadeldek om hardnekkig vuil los te maken.
  • Breng een fijnwasmiddel aan op de vervuilde plaatsen. Gebruik een spons, geen harde borstel.
  • Spoel het wasmiddel uit met schoon water.
  • Knijp voorzichtig in het zadeldek. Wring het niet uit, anders kan het zijn vorm verliezen.
  • Breng het zadeldek in zijn vorm en hang het luchtig en met de goede kant naar buiten gekeerd op.

Zadeldekjes wassen in de wasmachine

De meeste zadeldekjes kunnen tegenwoordig zonder problemen in de wasmachine worden gewassen. Lees voor het wassen altijd de onderhoudsinstructies van de fabrikant op het etiket.

  • Verwijder vastzittend paardenhaar met een zachte borstel of een haarverwijderaar.
  • Bij sterke verontreiniging het zadeldek voorbehandelen met zeep. Voor een nog zachter onderhoud is warm water en een spons voldoende.
  • Sluit alle klittenbandsluitingen zorgvuldig. Anders kan het klittenband het materiaal ruw maken en beschadigen.
wasmachine

  • Doe het zadeldek binnenstebuiten in de wasmachine zodat de onderkant, die het meest in contact is geweest met het paard, gemakkelijker schoongemaakt kan worden.
  • 30°C wordt aanbevolen voor het wasprogramma. Een groot deel van de zadeldekjes is gemaakt van een mix van materialen, zodat het zadeldekje niet meteen krimpt als het te heet gewassen is. De situatie is anders met zuiver katoen – dit mag niet worden gewassen bij meer dan 30°C om krimp te voorkomen.
  • Haal het zadeldek na het wassen onmiddellijk uit de wasmachine en trek het in vorm. Hang het op, binnenstebuiten gekeerd, en blijf het vorm geven.

Ondanks de voorbehandeling van het zadeldek kunnen er toch nog veel paardenharen in de wasmachine terechtkomen. Leg het zadeldek daarom in een afgesloten laken voordat je het wast. Dit voorkomt het probleem dat te veel paardenharen in de wastrommel en het pluizenfilter terechtkomen. Als je vaak rijdt en zadeldekjes en sjabrakken vaak moet wassen, moet je het pluizenfilter regelmatig legen. Zo blijft de wasmachine langer meegaan.

Een zadeldek met lamsvacht op de juiste manier wassen

Hoogwaardige producten van lamsvacht zijn nu ook geschikt voor de wasmachine. Volg niettemin de onderhoudsinstructies van de fabrikant om het lamsleren zadeldek voorzichtig te reinigen.

Gebruik in ieder geval een speciaal wasmiddel dat vetafstotend is en geschikt voor de bontvezels en deze niet ruw maakt. Een eenvoudig mild wasmiddel zal de vacht beschadigen.

Het water mag niet warmer zijn dan 30°C in de wasmachine of met de hand. Houd rekening met het hoge absorptievermogen van lamsvacht, daarom bij voorkeur de optie „Extra water“ in het wasprogramma instellen. Het is ook raadzaam slechts één zadeldek met lamsvacht per wasbeurt te wassen om de machine niet te overbelasten. Mocht de machine deze mogelijkheid niet bieden, voeg dan van tevoren 4 tot 5 liter water direct in de trommel.

speciaal wasmiddel voor lamswol dat vetafstotend is
Felix Bühler zadelpad lamswol Queensland

In tegenstelling tot zadeldekjes van andere materialen, kunnen producten van lamsvacht veilig in de droogtrommel worden gedroogd. Echt lamsvacht wordt bijzonder zacht en pluizig in de droger. Maar ook hier mag de temperatuur niet hoger zijn dan 30°C. Was en droog het zadeldek indien mogelijk apart van de lamsvacht-inzetstukken.

Een zwaar bevuild en verkleefd zadeldek met een onderzijde van lamsvacht zal zijn functie verliezen. Daarom moet hij na elke rit met een zachte borstel of een vochtige spons worden schoongemaakt om te voorkomen dat de vachtpunten aan elkaar gaan kleven.

Meer informatie en een gedetailleerde FAQ over lamsvachtproducten is te vinden in onze onderhoudsgids voor lamsvacht.

Hoe maak ik mijn westernpad schoon?

Bij westernpads is hygiëne van cruciaal belang voor het behoud van de eigenschappen van de pad. Sterke vervuiling, vooral aan de onderzijde, kan de ademende en dempende functie van het kompres beperken. Afhankelijk van het materiaal van het westerpad varieert de verzorging. Pads van neopreen zijn veel gemakkelijker te onderhouden dan westernpads van vilt. Vanwege hun grootte en dikte kunnen pads vaak niet in de eigen wasmachine worden gewassen. Ze kunnen hun vorm verliezen als ze in een kleine trommel worden geperst. Wil je je westernpad grondig reinigen, dan kan je het naar een professionele reiniger brengen.

Neopreen pads kunnen door paardenzweet snel broos en dus onbruikbaar worden. Spoel hem daarom na het rijden regelmatig af met water en zeep hem in met een mild reinigingsmiddel. Laat het niet in direct zonlicht drogen, want door de hitte zou het materiaal ook kunnen barsten.

De onderzijde van westernpads van wolvilt en synthetisch vilt kan met een eenvoudige waterslang worden gewassen. Als dit niet voldoende is, kan een zacht wasmiddel worden gebruikt. Gevoeligheid is belangrijk, zodat noch de wolvezels ruw worden, noch de speciale lijm die de viltlagen van het synthetische pad verbindt, oplost.

Anders is het voldoende om de pad na het rijden te borstelen en deze met een vochtige spons te ontdoen van haren en vlekken. Als je het op een luchtige plaats ophangt en niet in een vochtige kast dwingt, voorkom je ook de vorming van bacteriën.

Paard met Westernzadel en Westenrpad

De echt lederen bekleding, die bij veel kussentjes in het riemgedeelte zit, moet van tijd tot tijd worden geolied of ingevet, zodat het leer niet broos wordt.

Westernblanket

Westernblankets en Showblankets zijn gewoonlijk gemaakt van een mix van materialen die gemakkelijk in de wasmachine op 30°C kunnen worden gewassen.

Hang de deken op om aan de lucht te drogen.

Een kleurvaste deken wordt niet aangetast door een occasionele behandeling met een in de handel verkrijgbaar vlekkenverwijderingsmiddel.