Welk hondenspeelgoed is het beste voor mijn hond?

Geen enkel speeltje kan het spelen met soortgenoten vervangen. Desondanks kan het hondenspeeltje een grote verrijking in het leven van een hond zijn. Het juiste hondenspeelgoed kan niet alleen de uitlaatronde opleuken, maar ook tegemoet komen aan de speelbehoefte, kauwbehoefte en de mentale eisen van de hond. Maar niet elk speeltje is ook voor elke hond geschikt. Bij de keuze voor een hondenspeeltje moet rekening worden gehouden met leeftijd en grootte van hond een speelgoed, het type hondenspeelgoed en de afwerking.

Twee honden spelen met een bal

Tips voor afwisseling

Honden hebben van nature een speelbehoefte die per ras en persoonlijkheid echter sterk kan verschillen. Wat je hond het leukste vindt, moet je door uitproberen achterhalen en hierbij moet je afstappen van je eigen voorkeuren. Op deze plaats willen wij verwijzen naar de vraag: „Ben ik klaar voor een hond?“, want honden met een hoog energieniveau houden van uitdagende, langdurige en drukke spelletjes. Als je je hond dit niet kunt bieden, kan hij na verloop van tijd gedragsproblemen ontwikkelen. Kies daarom altijd een hond die bij je past!

Door ravotten en spelen kan de hond

  • zijn lichamelijke vaardigheden en coördinatie verbeteren,
  • grenzen aftasten,
  • eventuele agressie kwijt,
  • zijn sociale binding met soortgenoten en mensen verbeteren
  • en op een speelse manier dingen leren.

Het integreren van een gezamenlijke speelsessie met of zonder speelgoed in het dagelijks leven met de hond is voor de binding met de eigenaar en ook voor de lichamelijke en geestelijke uitdaging van de hond van groot belang. Het dagelijks leven van de hond moet dus afwisselend zijn. Als de hond namelijk het volgende gedrag vertoont, kan dat een teken zijn dat hij zich verveelt en dat er iets in zijn resp. jullie dagelijkse moet veranderen:

  • De hond is hyperactief, opgefokt en springt rond
  • Hij bijt schoenen en andere voorwerpen kapot of bijt aan meubels
  • Hij doorwoelt de vuilnisemmer
  • Hij likt vaak aan bepaalde lichaamsdelen
  • Hij blaft ongebruikelijk vaak
  • Hij vertoont agressief gedrag
  • Integendeel: de hond is sloom tot lethargisch

Kort gezegd: Als je hond te weinig wordt geprikkeld, is hij gestrest en zoekt hij een uitlaatklep. Met de volgende tips kun je het dagelijks leven van je hond interessanter en afwisselende maken, zodat hij voldoende lichamelijke alsook geestelijke prikkels krijgt.

  • Nieuwe trucjes leren.
  • De wandeling opleuken: zwemmen, trainings- en speelsessies inbouwen, leren apporteren, voer in het bos verstoppen.
  • Op regenachtige dagen: verstoppertje spelen.
  • Voor eenzame uurtjes: snuffelspelletjes en voerspeeltjes (zie volgend gedeelte)
  • Voor energieke honden: agility en hindernislopen is een geweldige lichamelijke activiteit en vormt ook een mentale uitdaging

Agility is een hondensport die heel veel honden leuk vinden en die op talloze hondenrassen kan worden afgestemd. Hierbij doorloopt de hond onder aanwijzing van zijn baasje een hindernisparcours met hordes, slalom, tunnels, wipwap, loopplank en A-wand. Dat vergroot de fitheid van de hond en verbetert door de teambuilding de band tussen mens en dier. Voorwaarde voor het springen is echter dat de hond volgroeid is resp. lichamelijk geschikt is voor de sport.

Agility Tunnel

Dit moet met de dierenarts worden besproken. Oefeningen, zoals de tunnel, kunnen al wat eerder worden geïntroduceerd.

Niet vergeten!

Jonge honden mogen voordat ze 12 resp. 15 maanden zijn niet over hordes springen. De exacte leeftijd is afhankelijk van het gewicht en de grootte van de hond. Hoe groter en zwaarder het hondenras, des te langer moet de hond worden ontzien en des te meer moet op de gewrichten van de hond worden gelet. Ook hondenrassen met korte snuiten en ademhalingsproblemen zijn niet geschikt voor agility.

Mentale training voor honden: stimulering alleen door beweging?

Aan de ene kant van de weegschaal van de hondengezondheid zit de lichamelijke activiteit en fitness van de hond. Aan de andere kant zit de mentale uitdaging van de hond. Je moet het juiste evenwicht tussen beide vinden, zodat je hond evenwichtig en tevreden is. Vooral nerveuze honden, meestal werkhondenrassen, werden oorspronkelijk voor een bepaald doel gefokt. Als zij dat gedrag niet kunnen vertonen, zal de hond te weinig worden uitgedaagd en zal snel ontevreden worden. Een voldoende grote mentale stimulatie van de hond kan voor sommige hondeneigenaren lastig zijn, omdat ze enerzijds niet creatief genoeg zijn of omdat zij vaak niet thuis zijn en de hond alleen laten.

Met behulp van agility, dogdancing, afstandstraining enz. kan de hond samen met de mens mentaal worden uitgedaagd. De hond moet zich tijdens zijn taken sterk concentreren en op de instructies van de mens letten. Veel honden vervullen hun taken graag, zijn zeer gemotiveerd en willen indruk maken op hun baasje. Honden leren bovendien graag nieuwe dingen. Tricktraining in combinatie met clickertraining is daarom eveneens een geschikte geestelijke uitdaging voor honden. Als de training binnen wordt gedaan, is er geen sprake van afleidingen door externe prikkels, zodat de hond zich extra goed kan concentreren.

Hoe kan ik mijn hond met mentale spelletjes bezighouden?

Bij mentale uitdagingen geldt voor honden: less is more. Dit soort bezigheden zijn erg vermoeiend en veeleisend. Begin daarom bij beginners met niet meer dan 20 minuten 3 x per week.

Snuffeltapijt

En wat te doen als de hond alleen is? Hiervoor zijn onder andere intelligentie- of snuffelspelletjes geschikt waarmee de hond zich enige tijd bezig kan houden. In een snuffeltapijt kunnen snoepjes worden verstopt die de hond dan al snuffelend moet zoeken en vinden. Of je verstopt snoepjes in huis en laat de hond zoeken. Snuffelspelletjes verbeteren de reukzin van de hond en stimuleren hem mentaal.

In dit verband kun je ook de geurdetectie met apporteren combineren. Dat lukt bijvoorbeeld met een apporteerzakje dat met voer kan worden gevuld. Door het voer in het zakje is het apporteerzakje voor de hond zeer aantrekkelijk en zet hem ertoe aan om het zakje te zoeken, te pakken en naar zijn eigenaar te brengen. Pas als de hond de zak afgeeft, krijgt hij een snoepje uit de zak. Apporteren versterkt de reukzin en de relatie tussen mens en hond, maar ook het zelfbewustzijn van onzekere honden.

Let op met snuffelspeeltjes als het heet is!

Bij een snuffelspel snuffelt de hond tot wel 300 x per minuut. Als het heet is, kan het slijmvlies uitdrogen en de (ongetrainde) hond kan flauwvallen. Honden hijgen om hun lichaamstemperatuur te reguleren en dat is tijdens het snuffelen niet mogelijk. Kies op hete dagen dus liever voor een andere activiteit.

Het juiste hondenspeelgoed voor elke hond vinden

Houd bij de keuze voor een hondenspeeltje rekening met de leeftijd en grootte van de hond

Het zou logisch moeten zijn: de grootte van het speeltje moet op de grootte van de hond afgestemd zijn. Het risico dat een grote hond een te kleine bal inslikt, is groot – dit kan leiden tot hoge kosten voor de dierenarts of het overlijden van de hond. Anderzijds mag het speeltje voor de hond niet te groot uitvallen, zodat hij het niet kan vastpakken waardoor hij ofwel geen zin meer heeft om te spelen of letsel oploopt aan de kaak.

Speelgoed voor puppy’s moet weliswaar robuust zijn, want stof scheurt erg snel door de puntige melktanden of raakt anderszins beschadigd. Maar het mag ook niet te hard zijn, omdat jonge honden hierdoor letsel kunnen oplopen. Hun lichaam is nog labiel en niet zo robuust.

Oude honden hebben veelal last van tandproblemen. Als het speelgoed te hard is, kan de hond pijn krijgen aan de tanden en het tandvlees. Het materiaal moet daarom altijd een beetje meegeven, zodat de hond ook op hogere leeftijd nog van zijn speeltje kan genieten.

Tijdens het ravotten met de hond en hondenspeelgoed geldt in principe: grote, zware en oude honden mogen maar weinig omkeermanoeuvres, stops en sprongen maken om hun gewrichten te ontzien. Voor zulke honden zijn lange sprints beter geschikt. Hetzelfde geldt voor puppy’s waarvan de botten nog niet zijn volgroeid.

Soort hondenspeelgoed:

De klassieker: de hondenspeelbal 

Honden zijn dol op een bal die door de lucht vliegt of stuitert en door de hond kan worden gegrepen. Ballen zijn ook erg geschikt om te apporteren, voor zover hij de juiste maat voor de hondenbek heeft. Hij mag niet door de hond worden ingeslikt! Tennisballen zijn voor grotere honden ongeschikt, omdat het risico op inslikken te groot is. Bovendien is het vilten materiaal van een tennisbal niet geschikt. Hierover lees je meer onder „Materiaal van het hondenspeeltje“.

hondenspeelgoed werpstaaf

Ballen voor honden bestaan veelal uit natuurrubber en geven een beetje mee als de hond er in bijt, zodat de hond de bal makkelijker kan dragen. Een blauwe bal is erg geschikt, omdat hij voor hondenogen makkelijk herkenbaar is. Ballen voor honden zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar: als gewone bal, met touw voor makkelijker vastpakken en trekken, met werpstick zodat hij verder kan worden gegooid of met noppen waardoor hij beter kan worden vastgepakt en tevens de tandreiniging van de hond ondersteunt.

piepspeelgoed voor honden

Het populaire piepspeelgoed voor honden

De hond bijt in het speelgoed en er is een hard piepgeluid hoorbaar. Piepspeelgoed voor honden is in verschillende varianten zoals stof, rubber of latex verkrijgbaar, waarbij je veeleer af moet zien van zachte latex – de hond bijt latexspeelgoed snel kapot en de pieper kan dan worden ingeslikt. Het harde piepgeluid moet het schreeuwen van de prooi nabootsen, zodat de hond wordt aangezet om zich stevig vast te bijten. Het piepen kan ook worden vergeleken met het noodstopsignaal van een soortgenoot als het spelen te heftig wordt.

De meningen van experts lopen uiteen over het feit of de hond door het piepspeelgoed dit noodstopsignaal negeert en zodoende geen grenzen meer kent als hij bijt. Ga hier daarom in de ontwikkeling van jonge en snel geprikkelde honden met zorg mee om. Vooral de laatstgenoemde honden kunnen door het piepen zodanig worden geprikkeld dat ze niet meer aanspreekbaar zijn en een minder grote bijtremming vertonen. Ze kunnen ook door andere piepende geluiden (bijvoorbeeld een vrolijk kraaiend kind) worden getriggerd en ertoe worden aangezet om hun „prooi“ nog heftiger tegen andere mensen te verdedigen.

Anderzijds kunnen trage en slome honden die maar met moeite tot spelen kunnen worden aangezet door een piepend speeltje worden gestimuleerd om uit hun schulp te kruipen.

De inzet van piepende hondenspeeltjes moet dus genuanceerd worden bekeken en er moet individueel worden beslist of een piepend speeltje geschikt is voor de eigen hond.

Voor het trainen van de impulscontrole: trekspeelgoed voor honden

Het trekspel is een vorm van een prooispel, waarbij het trekspeelgoed de prooi vormt waar mens en hond om „vechten“. Met bepaalde basisregels kan het trekspel een geweldige manier zijn om elkaars krachten te meten, waarbij de hond zowel lichamelijk als mentaal wordt uitgedaagd en zijn impulscontrole traint. Voorwaarde voor het trekspel met de hond is een goede basisopvoeding en de beheersing van het basiscommando „af“. Als de hond niet goed is opgevoed, kan de hond tijdens het „vechten“ om de prooi een oncontroleerbaar opwindingsniveau bereiken. Dan is hij niet meer aanspreekbaar en kan ook nog eens een respectloos gedrag ontwikkelen waardoor de mens geen controle meer over de situatie heeft. Ook jonge honden mogen nog geen trekspelletjes doen, omdat hun lichamelijke ontwikkeling hier niet bij past en ze qua relatie met het baasje en hun opvoeding nog niet stabiel genoeg zijn.

trekspeelgoed voor honden

Als de basis van de opvoeding echter goed is, kan het trekspel een geweldige speelse training voor kritieke alledaagse situaties zijn als je het instinct van de hond kunt controleren en reguleren. Daarnaast kan het prooispel als beloning worden gebruikt en hoeven dus niet zoveel hondensnoepjes te worden gevoerd.

Als trekspeelgoed voor honden zijn touwspeeltjes van katoen geschikt. Deze speeltjes moeten goed zijn afgewerkt en voldoende vastgebonden, zodat de hond hier niet met zijn tanden aan blijft hangen. Ook robuuste apporteerzakjes van nylon kunnen voor lichte trekspelletjes worden gebruikt. Voor zeer wilde trekspelletjes zijn trekspeeltjes van leer goed geschikt.

Knuffels voor honden

Knuffels voor honden: als steun en tijdens het slapen

Ook honden hebben steun nodig. Vooral jonge honden die net bij hun moeder zijn weggehaald of honden op weg naar de dierenarts hebben een mentale steun nodig. Veel honden hebben een favoriete knuffel die ze graag bij zich hebben, waarmee ze graag knuffelen of die ze aflikken. Ook voor het apporteren kunnen knuffels worden gebruikt. Knuffels voor honden zijn in talloze kleuren, vormen en maten verkrijgbaar. Als het speeltje voor het apporteren zal worden gebruikt, is een langwerpige, slanke uitvoering beter die bij de bekgrootte van de hond past. Als de knuffel is bedoeld om mee te knuffelen, kan hij ook wat groter zijn.

Knuffels voor honden moeten hoogwaardig worden afgewerkt. De neus en ogen moeten opgenaaid of geborduurd zijn om het afsplinteren en inslikken van kleine onderdelen te voorkomen. Ook het vulmateriaal is doorslaggevend, want de watten van kinderknuffels zijn schadelijk voor de tanden van de hond. De knuffel moet daarom speciaal voor honden zijn bedoeld.

Knuffels zijn met of zonder pieper verkrijgbaar. Maar vooral bij knuffels die snel kapot worden gebeten, kan een pieper eventueel gevaarlijk zijn. Daarom geldt voor het gebruik van knuffels voor honden: de hond mag nooit zonder toezicht met het speelgoed spelen.

Kauwspeelgoed voor honden

Honden hebben een grote kauwbehoefte, omdat dit een kalmerend effect heeft. Als de hond zijn kauwbehoefte echter niet kwijt kan, zal hij iets zoeken om op te kauwen, zoals meubels of schoenen. Het kauwen heeft bovendien voordelen voor de tandgezondheid van de hond. Door het kauwen blijven de kauwspieren behouden en afhankelijk van het oppervlak wordt plaque van de tanden verwijderd. Ook jonge honden die hun tanden wisselen, hebben een verhoogde kauwbehoefte om de pijn te verlichten.

Kauwspeelgoed voor honden

De kauwbehoefte van honden kun je enerzijds met behulp van kauwartikelen om op te eten bevredigen die wij in de leidraad „Gezonde voeding voor honden“ uitgebreider bespreken. Anderzijds kun je honden ook een kauwspeeltje van natuurrubber of hard rubber of een touwspeeltje aanbieden. Kauwspeelgoed moet robuust en duurzaam en vanzelfsprekend vrij zijn van schadelijke stoffen. Om te voorkomen dat de hond het complete speeltje inslikt, moet het minimaal 10% groter dan de geopende bek zijn. Om kaakletsel te voorkomen, geeft kauwspeelgoed voor honden altijd een beetje mee, waarbij kauwspeelgoed voor puppy’s nog zachter moet uitvallen.

HondenspeeltjesMateriaalGeschikt voorNadeel
HondenballNatuurrubberApporteren
Afhankelijk van maakwijze ook voor de tandreiniging
Bij een verkeerd gekozen maat kan de hond de bal inslikken
PiepspeelgoedBuitenmateriaal afhankelijk van de variant van stof, rubber of latex;
pieper van kunststof
Honden die met moeite tot spelen kunnen worden gemotiveerd;
apporteren
Risico op kapot bijten en inslikken van pieper;
Piepen kan een nerveuze hond nog meer triggeren
TrekspeelgoedKatoenen touw, nylon, leerTrainen van de impulscontrole;
voor zowel lichamelijke alsook mentale stimulatie
Als de basisopvoeding niet klopt, kan het spel in een echte concurrentiestrijd veranderen
KnuffelKatoen met of zonder (tandvriendelijke) vullingApporteren, knuffelen, troostWordt snel kapot gebeten, vulling vliegt in het rond Eventuele kleine onderdelen kunnen worden ingeslikt
KauwspeelgoedNatuurrubber, hard rubber, ook touw of koord van katoen
Alternatief: eetbare kauwartikelen
Ter geruststelling van de hond; bevrediging van kauwbehoefte; tandreiniging; pijnverlichting tijdens het wisselenAls het speeltje te hard is, kan het schadelijk zijn voor de hond
SnuffelspelletjesStof, zoals viltMentale stimulatie, verbetering van de reukzin als de hond alleen isTijdens grote hitte kan de hond flauwvallen, omdat hij tijdens het snuffelen niet kan hijgen.

Mag ik de hond met een speeltje alleen laten?

In principe werken hondenspeeltjes ook tegen verveling als de hond alleen thuis blijft. Maar niet elk hondenspeeltje is geschikt om de hond daarmee alleen te laten. Knuffels, piepspeeltjes en alle speeltjes met inslikbare kleine onderdelen moeten buiten de reikwijdte van de hond worden opgeborgen.

Voor eenzame uurtjes zijn robuuste kauwspeeltjes van hard rubber, snuffelspelletjes en voerspeeltjes die niet kapot kunnen worden gemaakt of afsplinteren, beter geschikt.

Materiaal van het hondenspeeltje:

Natuurlijk pakken honden het speelgoed vast in hun bek, kauwen erop, trekken eraan of slingeren de speeltjes in het rond. Afhankelijk van het type en doel van het speeltje moet het hondenspeelgoed heel wat kunnen hebben en mag de veiligheid en gezondheid van de hond niet in gevaar brengen. Daarom raden wij je ten zeerste aan om de hond alleen speelgoed te geven dat echt als hondenspeelgoed wordt aangegeven. Veel mensen gebruiken bijvoorbeeld vaak een tennisbal voor hun hond. De vilten overtrek kan echter het tandglazuur van de hond aantasten en afslijten. Ander speelgoed dat doorgaans niet bedoeld is om in de mond te nemen, zou kunnen zijn afgewerkt met schadelijke lak of andere verf of zou weekmakers kunnen bevatten.

Zorg dat het speelgoed alleen uit materialen bestaat die niet schadelijk zijn voor de tanden en de gezondheid van de hond. Voor kauwspeeltjes of hondenspeelballen wordt daarom natuurrubber gebruikt. Dat is hoogwaardig, vrijwel bijtvast en bevat geen schadelijke stoffen. Honden kunnen speelgoed van natuurrubber zonder problemen in de mond nemen er erop kauwen.

Bij hondenspeelgoed van kunststof moet je erop letten dat dit materiaal niet broos wordt en gaat splinteren. Verder is kunststof zeer buigzaam, geeft goed mee en is licht. Het wordt onder andere voor frisbees gebruikt.

Puur katoen wordt veelal zowel voor knuffels alsook voor trekspeelgoed gebruikt. Het geeft mee, maar kan ook als touw worden geknoopt heel wat hebben. Zachtere stoffen daarentegen zijn veeleer geschikt om te knuffelen of voor apporteren. Hiermee mag de hond niet alleen worden gelaten om tijdig te kunnen ingrijpen als hij het speelgoed kapot zou bijten.

En ander goed materiaal voor hondenspeelgoed is leer. Het is een natuurmateriaal dat, voor zover het op een natuurlijke manier is gelooid, voor de hond onschadelijk is. Het is bovendien robuust en bijtvast en dus perfect geschikt voor trekken, kauwen en voor puppy’s die wisselen.

Hoe graag een hond een speeltje wil slopen, is afhankelijk van de leeftijd, het ras, zijn karakter, maar ook de fysieke en mentale uitdaging. Zorg ervoor dat je hond volgens zijn behoeften wordt beziggehouden en uitgedaagd en laat hem niet zonder toezicht achter met knuffels, piepspeeltjes en zacht speelgoed om te apporteren.