Veiligheidsvesten & rugbeschermers tijdens het paardrijden – wat zijn de verschillen?

Paardrijden draagt veel bij aan de conditie van de ruiter. De voortdurende activering van de buik- en rugspieren versterkt het bovenlichaam, terwijl de rechte houding in het zadel de wervelkolom beschermt. Tegelijkertijd kunnen met name valpartijen van het paard, maar ook ongevallen bij het hanteren van het paard vanaf de grond, tot ernstige verwondingen leiden. Ongeveer 13% van alle verwondingen ten gevolge van een val van een paard worden veroorzaakt aan de borst- en wervelkolom.

De eventing ruiter draagt een veiligheidsvest van Felix Bühler en galoppeert door het water.

Samen met het hoofd en de bovenste ledematen is de wervelkolom een van de belangrijkste lichaamsdelen van een ruiter om te beschermen. Terwijl het risico op verwondingen aan de armen alleen kan worden verminderd door slim rijgedrag, beschermen caps, veiligheidsvesten en rugbeschermers tegen ernstige verwondingen aan het hoofd en de romp tijdens het rijden.

Veiligheidsvesten – voor de gezondheid

Hoewel een cap tegenwoordig tot de basisuitrusting van een ruiter behoort, zijn veiligheidsvesten nog steeds relatief zeldzaam. Het dragen van een veiligheidsvest is momenteel alleen verplicht voor eventingwedstrijden in het veld. Toch moeten dressuur-, spring- en recreatieruiters zich bewust zijn van de risico’s die aan het paardrijden verbonden zijn. Het dragen van veiligheidsvesten en rugbeschermers tijdens het rijden kan het risico op ernstige verwondingen aan de romp verminderen. Naast ribbreuken, sleutelbeenbreuken en letsels aan de ruggengraat, is het belangrijk te bedenken dat een val van een paard ook kan leiden tot letsels aan de inwendige organen in de borstkas (hart, longen, milt, enz.).

In principe wordt aanbevolen om – in het belang van uw eigen gezondheid – het dragen van veiligheidsvesten of rugbeschermers tot een routine te maken, zelfs bij populaire sporten.

Ruiters moeten in het bijzonder overwegen een veiligheidsvest of rugbeschermer te dragen in de volgende situaties:

in de disciplines springen en eventing:

Terwijl het dragen van een veiligheidsvest reeds is voorgeschreven in de eventingproef voor crosscountry, is het in het springparcours de vrije beslissing van de ruiter of een beschermend vest/rugbeschermer wordt gedragen. Er is een extra risico op letsel door de obstakels.

Springruiter
galopperend paard

bij het werken met jonge paarden of temperamentvolle paarden:

Elke ruiter kent de natuurlijke instincten van een paard. Bij de omgang met het vluchtdier-paard moet men er zich altijd van bewust zijn dat onbekende zintuiglijke prikkels of situaties tot paniek kunnen leiden en dat het vaak reageert met schuwen, klimmen, doordraaien of bokken. Als het paard nog in training is of als het een paard is met een bijzonder sterk karakter, neemt de kans op dergelijke onvoorspelbare reacties toe.

als een beginner of een schuchtere ruiter:

Oefening baart kunst! Hoe meer ervaring je hebt in de omgang met het paard, des te vaardiger je ook moeilijke situaties in het zadel kunt inschatten. Alleen door regelmatige training gedurende vele jaren en de steun van een ervaren rij-instructeur kun je leren om het hoofd koel te houden, zelfs op verhitte momenten. Veiligheidsvesten bieden extra bescherming, vooral voor beginnende ruiters. Vooral kinderen kunnen aanvankelijk niet de nodige kracht ontwikkelen om zichzelf in het zadel te houden wanneer het paard bokt of klimt.

Kind met paard

Als preventieve maatregel, naast een degelijke opleiding van paard en ruiter, moet daarom ook aan het volgende worden gedacht. Veiligheidsvesten of rugbeschermers worden gedragen tijdens het paardrijden. Ook het psychologische aspect speelt een immense rol en kan bijdragen tot de veiligheid in het zadel. Met name volwassen herbeginners of ruiters die onlangs slechte ervaringen hebben opgedaan bij het paardrijden, hebben vaak te kampen met angsten. Ook hier kan het dragen van een veiligheidsvest of rugbeschermer bijdragen tot het eigen gevoel van veiligheid en het vertrouwen vergroten.

cross-country ruiter met paard

tijdens cross-country ritten:

Paarden voelen zich meestal op hun gemak in hun vertrouwde omgeving. Veel ongevallen met paardrijders gebeuren daarom ook tijdens cross-countryritten, bijvoorbeeld omdat het paard een onbekend geluid hoort of een onbekend voorwerp in het gezichtsveld van het paard verschijnt. Daarom mogen alleen ritten worden gemaakt wanneer paard en ruiter zich veilig voelen in het terrein of wanneer zij worden begeleid door een ervaren ruiter. Aangezien men bij een val in het terrein soms harde grond kan raken en obstakels zoals takken of verkeersborden of stenen ook het risico op verwondingen kunnen verhogen, wordt voor ritten in het terrein een veiligheidsvest aanbevolen.

Veiligheidsvesten en rugbeschermers – wat zijn de verschillen?

Veiligheidsvesten en rugbeschermers dragen beide – in verschillende maten – bij tot de bescherming tijdens het paardrijden. Ze verschillen vooral op het vlak van de beschermende werking, maar er zijn ook enkele punten die een sterke invloed hebben op het draagcomfort.

Veiligheidsvesten
Rugbeschermers

Structuur / Snit
Vest uitgerust met meerlaagse schuimelementen op de borst, rug en zijkanten. Meestal een beetje langer aan de achterkant. Verstelbaar door middel van rits- of klittenbandsluitingen op de schouders en borst.Rugbeschermers van meerlagig schuim, die aan de voorzijde worden gesloten met riemen, ritssluitingen of klittenbandsluitingen. Wij vermijden bewust verouderde modellen met harde plastic elementen op de rug, omdat de beschermende werking hier vaak geringer is.
Welke delen van het lichaam zijn beschermd?– borstkas
– interne organen
– schoudergebied
– wervelkolom
– afhankelijk van het model delen van het sleutelbeen
– wervelkolom
– afhankelijk van model schouderpartij
– afhankelijk van het model beschermers op de borst en aan de zijkanten
Geldige normEN 13158 (Europese norm) – Niveau 3 aanbevolen voor maximale bescherming
BETA 2018 (Britse norm) – Niveau 3 aanbevolen voor maximale bescherming
Motorfiets norm EN 1621-2
Varianten– Klassiek veiligheidsvest met grote schuimpanelen.
– Veiligheidsvest met kleinere paneelelementen van schuimstof die een soepelere pasvorm en meer bewegingsruimte mogelijk maken.
– Klassieke rugbeschermer met riemen.
foto hieronder, want de jas gaat buiten bereik – Rugbeschermer vesten met rits. Deze kunnen extra lichte borst-, rib- en schouderbescherming hebben.
Steeds Rückenprotektorweste XT
Voordelen– beschermt uitgebreider dan een rugbeschermer
– groot gevoel van veiligheid
– vele aanpassingsmogelijkheden
– beschermt de wervelkolom
– hoog draagcomfort door meer flexibiliteit
– laag gewicht
– goedkoop
Nadeel– beperkt de beweging, omdat de schuimelementen vrij dik moeten zijn.
– in de zomer: warmteontwikkeling
– in de winter: kleding moet in overeenstemming daarmee worden gekozen
– duurder dan rugbeschermer
– geen tot licht uitgesproken beschermend effect ter hoogte van de borstkas (met inbegrip van de inwendige organen) en de schouders, afhankelijk van de uitrusting
Bescherming*****

Welke veiligheidsvest je ook kiest, om ervoor te zorgen dat een veiligheidsvest of een rugbeschermer zijn volledige beschermende werking ontplooit, moet je bij de aankoop letten op een optimale pasvorm. Bovendien zijn er een aantal punten waarmee je rekening moet houden bij het gebruik van jouw veiligheidsvest, zoals de ideale opslagomstandigheden of zelfs het regelmatig vervangen van jouw veiligheidsvest – zelfs als je zonder ongeval hebt gereden. Wil je meer informatie over wat je moet overwegen bij de aankoop en het gebruik van een veiligheidsvest of rugbeschermer? In onze gids delen wij onze deskundige kennis over het onderwerp paardrijbescherming: