Waar moet ik op letten als ik een rugbeschermer koop?

Wie het tijdens het rijden niet zonder maximale bewegingsvrijheid wil stellen en tegelijkertijd extra bescherming wil bij een val, vindt in een rugbeschermer de optimale oplossing. Een rugbeschermer beschermt de ruiter tegen ernstige verwondingen aan de wervelkolom, die bij rij-ongevallen zelfs kunnen leiden tot dwarslaesie of andere handicaps.

Jonge vrouwelijke ruiter met rugbeschermer

Bij de beslissing voor een rugbeschermer en tegen een veiligheidsvest moet altijd rekening worden gehouden met het persoonlijke risico en het voordeel van het veiligheidsuitrusting. Heb je een rustige paard, dat door niets in de war kan worden gebracht, en beweeg je hoofdzakelijk in dressuurstijl in de beveiligde rijbak? Ben je een ervaren ruiter die zich zeker voelt in het zadel? In veel gevallen is een rugbeschermer voldoende voor je eigen gevoel van veiligheid tijdens het rijden. Als je vaak gaat crossen, aan eventingwedstrijden deelneemt, met temperamentvolle paarden werkt of jezelf als een onveilige ruiter beschouwt, moet je voor een veiligheidsvest kiezen.

Enerzijds helpen rugbeschermers om bij een val de daaruit voortvloeiende krachten over de gehele rug te verdelen, zodat ernstige letsels in het ruggenmerggebied zoveel mogelijk kunnen worden voorkomen. Dankzij de stabiele schuimelementen wordt ook het binnendringen van scherpe voorwerpen, zoals takken, stenen of andere obstakels, die gevaarlijke voorwerpen kunnen worden, vooral bij het uitrijden, voorkomen.

Welke maat heb ik nodig? Instructies voor het opmeten van rugbeschermers

Correct meten van rugbeschermers

Omdat de rugbeschermer de ruiter optimaal moeten beschermen, moet je bij de aankoop de juiste maat kiezen. Bepaal daarom van tevoren de ruglengte die nodig is om de juiste rugbeschermer te vinden.

De ruglengte wordt gemeten van de bovenkant van de schouders tot de taille langs de ruggengraat. Voor elke beschermer in ons assortiment is een maattabel beschikbaar, zodat je gemakkelijk uw gewenste maat kunt aflezen.

Let op: Sommige rugbeschermers worden ook gemeten van de schouder tot het staartbeen, kijk dus goed naar de bijbehorende maattabel.

Rugbeschermers tijdens het rijden voor kinderen

Kinderen maken in de loop der jaren verschillende groeispurten door. Tot de puberteit kan elk jaar tot 10 cm lichaamslengte worden toegevoegd. Controleer daarom regelmatig de lengte van de rug van jouw kind en vervang de rugbeschermers regelmatig om jouw kind maximaal te beschermen!

Geschikt voor paardenkracht – rugbeschermers voor paardrijden en de motorfiets test standaard

Rugbeschermers hebben hun intrede gedaan in de paardensport en zijn een vaste waarde op het gebied van bescherming bij het paardrijden; zij bieden de ruiters meer veiligheid en een betere bescherming tegen ernstige verwondingen. Rugbeschermers werden eind jaren 70 voor het eerst ontwikkeld voor motorrijden. De uitvinders hebben zich laten inspireren door schaaldieren, waarvan het meerdelige harnas op de rug een grote bewegingsvrijheid biedt ondanks de hardheid van de afzonderlijke harnaselementen. Intussen hebben hoogwaardige schuimsoorten de oorspronkelijk gebruikte elementen van harde kunststof echter grotendeels vervangen, omdat zij betere dempingseigenschappen hebben.

Zoals voorheen worden rugbeschermers voor de ruitersport ook gebruikt volgens de geldende testnorm voor motorfietsen EN 1621-2, gebaseerd op jarenlange expertise, om een maximale bescherming te garanderen. In de testprocedure wordt de gemiddelde resterende inslagkracht gemeten in kilonewton (kN) op het te beschermen lichaamsdeel. Hoe kleiner de waarde, hoe hoger de bescherming.

De „2“ aan het einde van de EN 1621-2 testnorm staat niet voor het beschermingsniveau, maar geeft het lichaamsdeel aan dat beschermd wordt, in dit geval de rug en de wervelkolom.

EN 1621-2 testnorm voor rugbeschermers

Het aanpassen – waar moet ik op letten bij het aanpassen van de rugbeschermer?

De maattabellen van onze rugprotectoren bieden een ruwe hulp om de juiste rugprotector voor het rijden te vinden. Het opnemen van maten en het kiezen volgens de maattabel vervangt echter nooit een goede aanpassing, waarbij je de pasvorm individueel kunt beoordelen op het betreffende figuurtype en ook het draagcomfort van het model.

Aangezien de snit en ook het gebruik van elke rugbeschermer verschillend is, raden wij aan verschillende modellen te passen. Dit is de enige manier om uit te vinden welke rugbeschermer bij uw eisen past.

Let bij het passen ook op de volgende punten:

  • De zevende halswervel moet worden vrijgelegd
  • Laat ongeveer 3-4 vingers vrije ruimte tussen het zadel en het ruggedeelte. Als er een beweegbaar schuimelement op het stuitbeen zit, moet er ten minste voldoende ruimte zijn, zodat het element vrij kan bewegen.
  • De rugbeschermer mag ook niet verschuiven wanneer je gaat zitten en u beweegt. Als het naar boven schuift, is het te lang. Dit kan leiden tot levensbedreigende verwondingen in het gebied van de halswervelkolom.
  • De beschermer moet comfortabel te dragen zijn.
  • Controleer de sluitingsmogelijkheden. Indien klittenband aanwezig is, moet het zodanig kunnen worden gesloten dat het niet vanzelf open kan gaan.
De rugbeschermer mag in geen geval omhoog schuiven bij het bewegen of zitten.
De rugbeschermer mag in geen geval omhoog schuiven bij het bewegen of zitten.

Felix Bühler by KOMPERDELL 
rugprotector Anatomic PRO II met borst- en ribbescherming
Felix Bühler by KOMPERDELL
rugprotector Anatomic PRO II met borst- en ribbescherming
  • Let op de beschermomtrek van de beschermer. De schuimelementen van sommige modellen bieden ook solide bescherming voor de schouderpartij. Rugbeschermers hebben vaak extra lichte borst- en ribbescherming geïntegreerd aan de voorzijde.
  • Let op het ademend vermogen: Eenvoudige rugbeschermers worden alleen aan de voorkant gesloten met riempjes en klittenband. Ze gebruiken relatief weinig stof en bieden daarom de beste ventilatie-eigenschappen. Rugbeschermers zijn nu echter ook gemaakt van ademende materialen en voorkomen zo warmteophoping in de zomer.

De Duitse Hippische Federatie beveelt de volgende test aan:

Als u met uw rugprotector een voorwaartse rol kunt uitvoeren, is de nodige bewegingsvrijheid ook tijdens het rijden gewaarborgd.

Tips voor de pasvorm van rugbeschermers

Belangrijke informatie over het gebruik van uw rugbeschermer

Een rugbeschermer is het optimale compromis als je het gevoel van veiligheid tijdens het rijden wilt vergroten en toch jouw bewegingsvrijheid wilt behouden. Om het beschermende effect van een rugbeschermer ten volle te gebruiken, moet bij het gebruik van de beschermer rekening worden gehouden met de volgende aspecten:

  • Zoals bij alle veiligheidsartikelen is het belangrijk een rugbeschermer dicht op het lichaam te dragen. Als richtlijn geldt dat onder de beschermer maximaal twee dunne lagen kleding moeten worden gedragen (b.v. een onderhemd en een licht overhemd). Dikke truien of jassen worden over de rugbeschermer gedragen.
  • U kunt de rugbeschermer het beste bij kamertemperatuur bewaren. Extreme koude of hitte zal het materiaal beschadigen. Opslag in een oververhitte auto of in een stal bij temperaturen onder het vriespunt moet worden vermeden.
  • Trefwoord schoonmaken: Voor een goede reiniging moet u altijd de wasvoorschriften op het etiket volgen. Normaal opgedroogd vuil, zoals modderresten enz. kunnen in de regel gemakkelijk met een zachte borstel worden verwijderd. Hardnekkige vlekken kunnen ook worden verwijderd met een vochtige doek en wat milde shampoo. Behandel rugbeschermers – en vooral de schuimelementen – niet met agressieve chemische reinigingsmiddelen!
  • Rugbeschermers verminderen het risico op levensbedreigende verwondingen, maar volledige bescherming in de paardensport kan nooit worden gegarandeerd. Een adequate opleiding van paard en ruiter en het dragen van verdere veiligheidsuitrusting zoals caps, rijhandschoenen en veilig schoeisel dragen eveneens bij tot het minimaliseren van de risico’s.