FAQ over veiligheidsvesten & rugbeschermers

Ruiter op een paard die een veiligheidsvest draagt

1. Waar moet ik op letten als ik een veiligheidsvest / rugbeschermer voor mijn kind koop?

2. Geen van de beschermers / veiligheidsvesten past mij. Wat kan ik doen?

3. Is een goedkoop veiligheidsvest voor paardrijden even veilig als de dure modellen?

4. Biedt een gebruikt veiligheidsvest / rugbeschermer evenveel bescherming tijdens het rijden?

5. Ik viel met het veiligheidsvest. Moet ik het vervangen?

6. Hoe moet ik het veiligheidsvest onderhouden? Kan ik het wassen?

7. Moet ik mijn veiligheidsvest onder of over mijn jas dragen tijdens het rijden?

8. Wat beschermt beter tijdens het rijden? Een veiligheidsvest of een rugbeschermer?

9. Kan ik tijdens het rijden ook een rugbeschermer voor motorfietsen of ski’s dragen?

10. Ik heb gehoord dat het dragen van een veiligheidsvest/rugbeschermer ook gevaarlijk kan zijn tijdens het rijden. Is dit waar?

11. Zijn er wettelijke voorschriften met betrekking tot de vraag wanneer er tijdens het rijden een veiligheidsvest / rugbeschermer moet worden gedragen?

12. Ik ben nog nooit gevallen met mijn vest/beschermer aan. Moet ik het toch vervangen?

1. Waar moet ik op letten als ik een veiligheidsvest / rugbeschermer voor mijn kind koop?

Bij de aankoop van een veiligheidsvest/rugbeschermer voor kinderen gelden dezelfde aanbevelingen als voor volwassenen. De juiste pasvorm en een comfortabel gevoel moeten de belangrijkste uitgangspunten zijn bij de aankoop, maar ook de hanteerbaarheid, zoals gemakkelijke sluitingsmogelijkheden, of ook extra beschermingsaspecten, zoals extra borst- of ribbescherming op een rugprotector, kunnen helpen bij het nemen van beslissingen. Of jouw kind een veiligheidsvest of een rugbeschermer nodig heeft, moet worden beslist door de risico’s en de voordelen tegen elkaar af te wegen. Als jouw kind vaak paardrijdt of deelneemt aan spring- of eventingwedstrijden, moet het maximaal beschermd worden met een veiligheidsvest. Voor de eerste rijervaringen op de beveiligde rijbaan kan een rugbeschermer ook bijdragen tot een groter gevoel van veiligheid en voldoende bescherming bieden.

2. Geen van de beschermers / veiligheidsvesten past mij. Wat kan ik doen?

In de regel kan iedere ruiter geschikte paardrijbescherming vinden. Onze veiligheidsvesten en rugbeschermers zijn verkrijgbaar in vele maten. Bovendien kunnen de veiligheidsvesten en beschermers dankzij de talrijke verstel mogelijkheden flexibel aan het desbetreffende lichaamstype worden aangepast.

Onze tip: op het gebied van veiligheidsvesten zijn de Panel Fit vesten vooral aan te bevelen voor types met een rond figuur. Dankzij de beweegbare paneelelementen past het vest zich beter aan het lichaam aan en zorgt het zo voor een optimale pasvorm, zelfs bij geringe afwijkingen van de maattabel.

3. Is een goedkoop veiligheidsvest voor paardrijden even veilig als de dure modellen?

Sprekend voor de veiligheidsvesten in ons assortiment: Ja.

Al onze veiligheidsvesten en rugbeschermers in ons assortiment voldoen aan de veiligheidsrichtlijnen en zijn gemarkeerd met de desbetreffende, momenteel geldende testnorm.

Deze zijn:

–> voor veiligheidsvesten: EN 13158 en BETA 2009, elk niveau 3, die de maximale bescherming bieden.

–> voor rugbeschermers: EN 1621-2

4. Biedt een gebruikt veiligheidsvest / rugbeschermer evenveel bescherming tijdens het rijden?

Het aanbod klinkt meestal verleidelijk: tweedehandse rij-accessoires worden op onlineplatforms meestal voor een fractie van de oorspronkelijke prijs verkocht. Voor artikelen ter bescherming van de ruiter, zoals caps, veiligheidsvesten en rugbeschermers, raden wij over het algemeen af om gebruikte goederen te kopen. De werkelijke staat van gebruikte veiligheidsvesten of rugbeschermers kan alleen worden geraden aan de hand van foto’s en een korte beschrijving. Bovendien blijven vragen vaak onbeantwoord, zoals: Heeft de vorige eigenaar er zonder ongeluk mee gereden? Is het vest/de beschermer correct opgeborgen en verzorgd?

Voor een optimale bescherming moet een veiligheidsvest/rugbeschermer optimaal passen. Meestal moeten verschillende modellen worden uitgeprobeerd om het perfecte vest / de perfecte beschermer te vinden. Ook het draagcomfort en de hanteerbaarheid moeten afzonderlijk worden beoordeeld. Een ander punt dat spreekt voor de aankoop van een nieuw veiligheidsvest / een nieuwe rugbeschermer is de garantieperiode van twee jaar, die klachten mogelijk maakt in geval van een materiaalfout.

5. Ik viel met het veiligheidsvest. Moet ik het vervangen?

In de regel is vervanging na een val niet nodig. De veiligheidsvesten en rugbeschermers in ons assortiment zijn gemaakt van schuimelementen die schokabsorberend zijn en, in tegenstelling tot de harde schaalconstructie van een cap, niet breken. Toch moet je het vest of beschermer na een val nader onderzoeken. Indien het materiaal door de inslag van een scherp voorwerp is aangetast of onderdelen door de val zijn beschadigd, is vervanging dringend noodzakelijk, aangezien de bescherming niet meer volledig kan worden gegarandeerd.

6. Hoe moet ik het veiligheidsvest onderhouden? Kan ik het wassen?

Volg altijd de wasvoorschriften op het etiket van het veiligheidsvest of rugbeschermer. Als de schuimelementen stevig zijn ingewerkt, is reiniging in de wasmachine niet mogelijk.

Wij raden aan grove vervuiling te verwijderen met een zachte borstel, een vochtige doek en een beetje milde shampoo kan ook worden gebruikt om vlekken te verwijderen. Agressieve chemische reinigingsmiddelen moeten vooral uit de buurt van de beschermende schuimelementen worden gehouden, aangezien deze een negatief effect kunnen hebben op het schuimmateriaal.

De schuimelementen van de airowear veiligheidsvesten kunnen volledig worden verwijderd, zodat het vest gemakkelijk kan worden gereinigd.

7. Moet ik mijn veiligheidsvest onder of over mijn jas dragen tijdens het rijden?

Veiligheidskleding moet dicht op het lichaam worden gedragen. Als richtlijn geldt dat je maximaal twee dunne lagen kleding eronder moet dragen, b.v. een onderhemd en een dun shirt met lange mouwen. Over het veiligheidsvest/ rugbeschermer moeten fleecejassen en dikke truien worden gedragen. Jassen moeten altijd over de veiligheidskleding worden gedragen.

8. Wat beschermt beter tijdens het rijden? Een veiligheidsvest of een rugbeschermer?

Een veiligheidsvest biedt een groter beschermend oppervlak, aangezien de schokabsorberende schuimelementen zowel op de rug als op de voor- en zijkanten zijn aangebracht. Op die manier beschermt een veiligheidsvest zowel de wervelkolom, inclusief de schouderpartij, als de borstkas en de ribben, inclusief de inwendige organen.

Het beschermende effect van een rugbeschermer is alleen beperkt tot de wervelkolom en, afhankelijk van het model, de schouderpartij. Sommige rugbeschermers zijn ook uitgerust met een lichte borst- en ribbescherming – deze is echter in geen geval te vergelijken met de uitgesproken schuimvorming van een veiligheidsvest en is niet gecertificeerd volgens een norm, maar alleen bedoeld als extra bescherming.

9. Kan ik tijdens het rijden ook een rugbeschermer voor motorfietsen of ski’s dragen?

Wij bevelen het niet aan. Bij elk van de drie sporten spelen de gebruikte uitrusting, de omgeving en de lichaamshouding een belangrijke rol bij het gebruik van een rugbeschermer. Bij motorrijden bijvoorbeeld bestaat het risico dat men bij hoge snelheid het harde asfalt raakt of over een lang stuk harde grond uitglijdt, zodat een motorbeschermer meestal ook is uitgerust met een harde schaal die lijkt op het schild van een schaaldier. Bovendien werken bij hogere snelheden veel grotere krachten op het lichaam in, zodat het risico van een ongeval ook moet worden afgewogen tegen de beperking van de bewegingsvrijheid.

Rugbeschermers voor skiën zijn meestal iets langer gesneden, omdat met name het gebied rond het stuitbeen niet door andere uitrusting wordt beperkt. In de paardensport wordt de lengte van de rugbeschermer beperkt door de positie van het zadel. Indien een stuitbeenbeschermer beschikbaar is op de rugbeschermer voor ruiters, bestaat deze uit een vrij beweegbaar extra schuimelement.

10. Ik heb gehoord dat het dragen van een veiligheidsvest/ rugbeschermer ook gevaarlijk kan zijn tijdens het rijden. Is dit waar?

Het dragen van een veiligheidsvest / rugbeschermer kan alleen gevaarlijk zijn als u bij de aankoop ervan niet let op een optimale pasvorm. Als het veiligheidsvest of de beschermer te groot is, kun je bij een val verstrikt raken in het zadel. Als het vest/beschermer tijdens de beweging verschuift, kan het beschermende effect zich niet ontplooien. Bovendien kunnen ook botsingen van de veiligheidskleding met het zadel leiden tot halswervelblessures. Let bij het kopen van uw veiligheidskleding altijd op dat deze goed past. Waar je op moet letten, lees je in onze gids.

11. Zijn er wettelijke voorschriften met betrekking tot de vraag wanneer er tijdens het rijden een veiligheidsvest / rugbeschermer moet worden gedragen?

Er is geen wettelijke verplichting om vesten of beschermers te dragen wanneer je in Duitsland rijdt. Volgens het LPO (vanaf januari 2019) zijn beschermende vesten, rugbeschermers en airbagvesten toegestaan. Bij eventing- en crosscountrywedstrijden is een veiligheidsvest verplicht (ook beschermers aan de voorkant van het bovenlichaam zijn verplicht). Aanbevolen wordt een veiligheidsvest volgens de Europese norm „EN 13158“, niveau 3.

Volgens de WBO (vanaf 2018) is een veiligheidsvest verplicht bij alle wedstrijden met vaste sprongen. In alle andere competities is het algemeen toegestaan.

12. Ik ben nog nooit gevallen met mijn vest/beschermer aan. Moet ik het toch vervangen?

Na een paar jaar veroudert elk materiaal – zelfs bij de juiste verzorging en opslag – en kan een volledige bescherming niet meer worden gegarandeerd. Vervang uw veiligheidsvest / rugbeschermer na een paar jaar. In het geval van veiligheidsvesten of rugbeschermers voor kinderen is regelmatige vervanging nodig vanwege de groei.