Therapeutische maatregelen en producten voor de ruiter

Paardrijden is sport en therapie in gelijke mate. Het is wetenschappelijk bewezen dat paardrijden een therapeutisch effect heeft op de geestelijke, spirituele en fysieke gezondheid. Aan het zitten op een levend wezen zijn echter risico’s verbonden en het is niet zelden dat er ongelukken gebeuren en dat er grote en kleine verwondingen ontstaan. Toch is paardrijden een waardevol therapeutisch middel, mits je enkele voorzorgsmaatregelen neemt. Tegelijkertijd zijn er enkele voorbereidende hulpmiddelen of compenserende sporten die wij jou in deze advies en informatie willen voorstellen.

Trektochtruiter

Paardrijden – een gevaarlijke sport?

Paardrijden is een van de meest ongevalgevoelige sporten voor kinderen en jongeren. Gelukkig heeft slechts een minderheid van deze ongevallen medische verzorging nodig.

Uiteraard mogen de risico’s van de paardensport niet uit het oog worden verloren. Toch wegen de voordelen en mogelijkheden voor de gezondheid zwaarder dan de risico’s. Sportartsen zijn vol lof over de paardensport, omdat zelfs kinderen profiteren van de bewegingen van het paard. De driedimensionale bewegingspatronen van de rug van het paard, waarin de ruiter wordt meegedragen, hebben positieve effecten op het bewegings- en steunapparaat van de ruiter. Vooral het gebied rond de lendenwervelkolom en het bekken wordt getraind. Paardrijden kan dus rugpijn en houdingsproblemen als gevolg van zwakke spieren tegengaan.

Kind rijdt over palen.
Kinderen profiteren al in hun ontwikkeling van de omgang met het paard

Actief paardrijden ondersteunt de bloedsomloop en de hartfunctie, wat vervolgens de bloedtoevoer naar de inwendige organen en dus de spijsvertering bevordert.

Je hoeft niet per se op een paard te zitten om iets voor jouw eigen gezondheid te doen. Reeds het contact met het paard en het vreedzame samenzijn leveren een grote bijdrage tot de geestelijke gezondheid en hebben een positieve invloed op de ontwikkeling van kinderen.

Om ten volle te kunnen genieten van alle therapeutische voordelen die het paard te bieden heeft, moet je enkele veiligheidsmaatregelen nemen. Zo moet je proactief te werk gaan om een confrontatie met een opgeschrikt paard te voorkomen. Voor het paardrijden zijn paardrijcaps essentieel voor je veiligheid. Rugprotectors en bodyprotectors bieden bescherming aan je bovenlichaam. Je kan meer over dit onderwerp lezen in onze adviezen en informaties over paardrijcaps en bodyprotectors.

Wat zijn de meest voorkomende ruiterziekten?

Ondanks de gezondheidsbevorderende effecten die het paard op de mens heeft, kunnen overtraining en verkeerde belasting voorkomen, vooral bij frequente en professionele ruiters. Maar ook recreatieve ruiters hebben last van spierspanning als de stressvolle dagelijkse routine niet bij de staldeur aan de kant wordt geschoven en in plaats daarvan mee naar het zadel wordt genomen. Bovendien beoefenen niet veel ruiters naast het paardrijden een compenserende sport, zodat lichamelijke gebreken niet worden gecompenseerd.

De meest voorkomende ziekten veroorzaakt door het omgaan met paarden zijn:

  • verbrijzeling van de voet door het schoppen van de hoef van het paard met ijzers
  • bloeduitstortingen veroorzaakt door het trappen van de paardenvoet
  • brandwonden aan de handen als het paard ontsnapt en het touw flitsend door de hand wordt getrokken
  • Zelfs bijtwonden kunnen het gevolg zijn van onvoorzichtige omgang met het paard

Na jarenlang intensief paardrijden ontwikkelen ruiters „o-benen“ in het kniegebied, wat uiteindelijk leidt tot verhoogde kraakbeenslijtage aan de binnenzijde van de knie. Andere klachten en complicaties bij zowel professionele als recreatieve ruiters kunnen zijn:

Springpaard

  • botbreuken als gevolg van vallen (vooral in de onderarm)
  • hernia’s: tijdens het zitten in draf wordt de wervelkolom zwaar belast. De tussenwervelschijven moeten veel schokken opvangen
  • spierspanning: Door interne spanning of een lange dag achter het bureau, spannen de spieren zich aan, vooral in de bovenrug, schouders en nek
  • spierblessures in het gebied van de adductoren (binnenzijde van de dij): Vooral springruiters hebben vaak last van blessures aan de binnenzijde van de dijspieren als gevolg van de landingsfase na de sprong

Hoe kan ik als ruiter mijn gezondheid ondersteunen?

Regel nummer één moet zijn om de alledaagse stress bij de staldeur van je af te vegen en achter je te laten. Tijd met je paard is kostbaar, een ontspannen sfeer bevordert de band tussen jou en jouw paard en maakt het rijden succesvoller.

Een compenserende sport waardoor je je beter voelt over je lichaam is ook heel nuttig. Ballet, Pilates of inline skates trainen je evenwicht; joggen, zwemmen en fietsen bevorderen de conditie. Niet alleen moet jouw paard fit genoeg zijn om jou op lange termijn te dragen. Pas je aan jouw paard aan door zelf fit te blijven en niet ongetraind in het zadel te stappen.

De Welltex®-technologie van Back on Track®
De Welltex®-technologie van Back on Track®

Bovendien is er een breed scala aan producten die je helpen om je optimaal voor te bereiden op het rijden. Vooral producten met een diepwerkende warmte worden aanbevolen voor ruiters. Het Zweedse bedrijf Back on Track® heeft zich gespecialiseerd in de productie van thermisch effectief functioneel textiel dat de spieren en de bloedsomloop ondersteunt met behulp van het innovatieve materiaal Welltex® (voor paarden en honden) en Iontex® (voor ruiters). De ingebouwde keramische deeltjes absorberen lichaamswarmte en reflecteren die op infraroodniveau. Het ruime assortiment aan Back On Track® producten biedt de juiste rijkleding en accessoires voor bijna elke spiergroep en varieert van shirts en rijbroeken tot nekkragen en kruisbeschermers tot kniebeschermers.

Met de Ceramic Rehab serie biedt Felix Bühler een breed scala aan innovatieve materialen die de bloedcirculatie bevorderen. De Felix Bühler Ceramic Rehab serie is een goede aanvulling op uitgebreide therapie maatregelen bij regeneratie en preventie van blessures en ziektes bij ruiters, paarden en honden.

Natte en koude winters zijn hét moment voor verkoudheid en verkrampte spieren, wat een belemmering betekent bij het paardrijden. Voor een comfortabel gevoel tijdens het rijden zijn rijleggings en broeken met keramische vezels een goede keuze.

Keramische vezels van de Felix Bühler Ceramic Rehab serie
Felix Bühler paardrijlegging Ceramic Rehab
Onze tip:
Met de Felix Bühler paardrijlegging Ceramic Rehab met zitvlak zit je er in de winter behaaglijk warm bij, omdat je eigen lichaamswarmte gereflecteerd wordt en je dus niet afkoelt.

Als langdurig aan een bureau zitten niet kan worden vermeden, kunnen rekoefeningen worden aangevuld met nekkragen en nekbandages met keramische deeltjes. Ze maken de spieren los en ontspannen door de bloedcirculatie te bevorderen.

Zoals de ruiter loopt, zo zit hij in het zadel. Naast een geschikte compenserende oefening die de houdingsspieren traint, kan de Back on Track® Posture Reminder de ruiter voorzichtig helpen om een rechte houding aan te nemen. Zwakke spieren in het bovenlichaam leiden op lange termijn tot hernia’s en andere houdingsproblemen. Om blijvende schade te voorkomen en het paard in staat te stellen correct te reageren, moeten de spieren van het bovenlichaam voldoende worden getraind.

Springruiters hebben vaak te lijden onder spier-peesblessures in het gebied van de adductoren, d.w.z. de binnenste dijspier, als gevolg van de landingsfase na de sprong. De kniegewrichten moeten veel doorstaan en kunnen daarom ook last hebben van overbelastingspijn. Physio kniebeschermers geven de knie niet alleen een stabielere ondersteuning, maar verbeteren de bloedcirculatie en verlichten de pijn met gesmolten keramische deeltjes. De stof is ademend en rekbaar, waardoor het beste draagcomfort gegarandeerd is, zelfs tijdens het rijden.