Wat zijn therapie beschermers voor paarden en welke zijn er verkrijgbaar?

Blessures aan het spier- en bottenstelsel zijn niet ongewoon bij paarden. Peesbeschadiging is de meest voorkomende orthopedische aandoening veroorzaakt door overbelastingssituaties. Onvoldoende conditie door gebrek aan training, training die niet overeenstemt met de leeftijd en het lichaam, verkeerde stand van de hoeven, overgewicht en slechte bodemgesteldheid zijn de oorzaak van peesbeschadigingen. Overbelasting in welke vorm dan ook moet ten koste van alles worden vermeden om het paard gezond te houden. Therapeutische beschermers kunnen een nuttige aanvulling zijn op preventieve maatregelen.

Wat zijn therapie beschermers voor paarden?

Therapie beschermers zijn beschermers met speciale functies die verder gaan dan bescherming tegen stomp trauma. Ze kunnen een verkoelend, verwarmend of zelfs masserend effect hebben op het paardenbeen. Afhankelijk van het ziektebeeld van het paard zijn er verschillende soorten beenbeschermers verkrijgbaar.

Ondanks hun verschillende functies hebben therapie beschermers tot doel de bloeddoorstroming naar de benen van het paard te verbeteren. De doorbloeding van de onderbenen is vrij gering, omdat hier bijna uitsluitend pezen, ligamenten en botten lopen. Deze zijn verborgen onder een slechts dun laagje huid en staan daardoor vrijwel onbeschermd bloot aan invloeden van buitenaf. Als een verwonding in het beengebied optreedt, wordt de regeneratie vertraagd door de lage bloedcirculatie. Er bestaan verschillende soorten therapie beschermers, die ook voor verschillende ziektebeelden worden gebruikt. Zij hebben echter als algemeen doel de bloedcirculatie in de benen te bevorderen en het genezingsproces te ondersteunen.

Welke soorten therapie beschermers zijn er?

Er zijn tot vijf verschillende soorten therapie beschermers:

  • Koelende beschermers
  • Warmte en infrarood beschermers
  • Magnetisch beschermers
  • Massage beschermers
  • Drukverbanden

Paardenbenen na de training verfrissen met koelende beschermers

De SHOWMASTER Hot & Cold beenbeschermers zijn geschikt voor koud- en warmtetherapie

De SHOWMASTER Hot & Cold beenbeschermers zijn geschikt voor koud- en warmtetherapie

Koelende beschermers zijn geschikt voor thermotherapie, waarbij het paardenbeen wordt afgekoeld na inspanning of acute ontsteking. De lage temperatuur remt het metabolisme op celniveau af en daarmee ook de activiteit van de cellen. Dit vermindert tevens het risico op beschadiging van de structuren – de ontsteking wordt gestopt of vertraagd en verspreiding wordt voorkomen, aangezien de doorlaatbaarheid van de bloedvaten op dit moment wordt verlaagd. Zwelling als gevolg van de ophoping van weefselvocht door ontsteking wordt voorkomen en pijn wordt verlicht door de koude verdoving. Het gebruik van warmte in geval van een acute ontsteking zou de verspreiding ervan alleen maar doen toenemen. Daarom moeten pees- en ligamentschade en infecties in acute toestand worden gekoeld.

Om het koelingseffect te bereiken, moet het been gedurende ten minste 10 minuten worden gekoeld. Als de kou na de behandeling wordt verwijderd, neemt de doorbloeding toe en worden ongewenste ontstekingsstoffen versneld afgevoerd.

Koelende beschermers zijn gewoonlijk dik gevoerd om het verlies van koude aan de omgeving tot een minimum te beperken. Daardoor zijn ze veel doeltreffender dan een normale koudwaterstraal, die vaak alleen de bovenste structuren bereikt, maar niet tot in de diepte gaat.

Let op!

Vanwege de grote opslagcapaciteit van de kou van de beschermer, mag het paardenbeen niet permanent worden gekoeld. Door de pijnverlichting die de koude brengt, wordt de schijnbaar herwonnen mobiliteit ten onrechte aangezien voor een versnelde regeneratie. In werkelijkheid vermindert de elasticiteit en beweeglijkheid van het beschadigde weefsel door de kou en wordt het bol en verhard littekenweefsel. Om dit te voorkomen, mag koeling alleen worden toegepast in de acute toestand van een blessure.

Koelende beschermers kunnen uit verschillende componenten bestaan, die echter hetzelfde effect hebben. Ze kunnen zijn opgebouwd uit:

  • Speciale korrels
  • Verkoelende gel
  • Insteekzak met koelkussen
  • Verschillende afzonderlijke koelkamers met koelpads
  • Alternatief: koelbandages

Als de binnenkant van een koelende beschermer uit speciaal granulaat bestaat, zwelt dit in een koudwaterbad op tot een gelmassa, die de koude zelfs enkele dagen kan vasthouden. Het voordeel: de korrels kunnen ook worden gebruikt voor warmtetherapie door de korrels met warm water te activeren.

Beschermers met koelgel worden vóór gebruik ongeveer een half uur in de vriezer gelegd. Daarna duurt het verkoelende effect op het paardenbeen tot 30 minuten. Verder zijn er beenbeschermers met insteekzakken waarin in de handel verkrijgbare koelkussentjes kunnen worden gestoken. Als koelpakken meerdere afzonderlijke koelkamers hebben, kunnen de koelpads die erin zitten niet worden verwijderd – deze zijn ingenaaid.

Het verschil tussen een koelbandage en een koelende beenbeschermer is dat een bandage de kou niet zo lang kan vasthouden als een beenbeschermer. Het speciale binnenmateriaal van een koelbandage wordt kort in een kom met (koud) water gelegd en vervolgens uitgewrongen. Daarna wordt het been van het paard omwikkeld zoals met een normaal verband.

Infrarood en warmte beschermers voor paarden

De pendant van koude beschermers zijn infrarood- en andere warmte beschermers. Zij bevatten meestal keramische deeltjes die de lichaamswarmte van het paard absorberen en op infraroodniveau reflecteren. De warmte draagt positief bij tot het losmaken van spanning en het verlichten van pijn in de pezen en botten. De bloedcirculatie wordt bevorderd, wat de regeneratie kan ondersteunen en zo blessures kan voorkomen.

Het paard moet langzaam wennen aan infrarode beschermers met keramische deeltjes. Laat de beschermers de eerste drie dagen maximaal vier uur aan het been en verhoog het gebruik langzaam tot acht uur. Na de acclimatisatieperiode kunnen de beenbeschermers zelfs permanent worden gedragen.

Beschermers met gesmolten keramische vezel zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen:

  • Stalbeschermers
  • Paddockbeschermers
  • Trainingsbeschermers
  • Onderbandages
  • Spronggewrichtbeschermers
  • Kniebeschermers
  • Kootgewrichtbeschermers (speciaal geschikt voor aandoeningen van hoefgewricht en hoefzweer)
  • Drukverbanden

Infrarood beschermers zijn niet alleen geschikt nadat een acute peesblessure is verdwenen. Vooral bij chronische klachten van het bewegingsapparaat kunnen zij een pijnstillende werking hebben en zijn zij daarom bijzonder populair bij paarden met artritis.

Artrose komt bij paarden vaak voor in het gebied van het spronggewricht (ook wel spat genoemd), en daarom zijn spronggewrichtskussens met geïntegreerd keramiek hiervoor geschikt. Ze ondersteunen en geven tegelijk warmte, wat paarden met artritis kan helpen.

Verwarmende beschermers zijn niet alleen waardevolle hulpmiddelen voor chronisch zieke paarden. Ze zijn ook geschikt als voorbereiding op de training om de pezen en ligamenten soepel te maken en zo blessures als gevolg van een „koude start“ te voorkomen. Warmende beschermers kunnen ondersteunend zijn tijdens de opwarmingsfase. Toch is een goede opwarmingsfase met losmaakoefeningen essentieel, aangezien de gewrichtsvloeistof pas tijdens de beweging wordt aangemaakt en verdeeld. Infrarood en thermische beschermers kunnen deze taak niet overnemen.

Magneetveld beschermers voor paarden

Magneetveld beschermers maken meestal gebruik van permanente magneten om de regeneratie te bevorderen, vooral in geval van verwondingen en kneuzingen aan het paardenbeen. De geïntegreerde magneten creëren een magnetisch veld dat het lichaamseigen metabolisme op cellulair niveau stimuleert, wat wederom de doorbloeding stimuleert.

De processen in de cellen vinden plaats via elektromagnetische oplading en ontlading. Als dit evenwichtige systeem uit balans raakt, bijvoorbeeld door stress, letsel of ontsteking, moeten de cellen meer energie dan normaal gebruiken voor het genezingsproces. De lichaamseigen elektrische impulsen zijn dan niet meer voldoende. De permanente magneten van magneetveld beschermers ondersteunen de cellen in de microcirculatie, waardoor de structuren beter van zuurstof en voedingsstoffen worden voorzien en tegelijkertijd schadelijke stoffen en toxines worden afgevoerd.

Magneetveld beschermers zijn geschikt voor pees- en ligamentblessures, botletsels en breuken, alsook voor spat (artritis in het spronggewricht) of problemen met de lymfestroom.

Maar ook gezonde rij- en sportpaarden hebben baat bij magneetveldtherapie. Vooral na sportinspanningen, wanneer afvalstoffen zoals lactaat zich hebben opgehoopt, helpen magneetveld beschermers deze te verminderen en tekenen van vermoeidheid en daardoor veroorzaakte blessures te voorkomen.

Iets goeds doen voor het paard met massage beschermers

Massage beschermers bevatten vibrerende elementen die worden aangedreven door een oplaadbare batterij. Ze kunnen worden verwijderd en na gebruik weer worden opgeladen. De massage beschermers van de meeste fabrikanten kunnen worden ingesteld op drie verschillende programma’s, die verschillen in duur en intensiteit.

Vibratie bevordert de bloedcirculatie door manuele massage te imiteren. De doorbloeding samen met het lymfestelsel wordt gestimuleerd en zwellingen veroorzaakt door ophopingen van weefselvocht worden verminderd.

Vaak combineren massage dekens vibratie met koude of warmte om een hoger en sneller regeneratie effect te bereiken. Vooral bij artritis paarden is het geschikt om de massage te ondersteunen met warmte. Koude van buiten zorgt voor verkoeling en herstel na een inspanning.

Massage beschermers zijn geschikt voor de behandeling van peesbeschadigingen en verrekkingen. Ze kunnen voor en na de training worden gebruikt om het risico op blessures tot een minimum te beperken. De weefselstructuren worden door de massage elastischer en vervolgens steviger.

Massage beschermers moeten met uiterste voorzichtigheid worden gebruikt in geval van botbreuken, infecties en acute bloedingen. De verhoogde bloedcirculatie verslechtert de graad van de ziekte, daarom mogen massage beschermers in deze gevallen niet worden gebruikt.

Ice-Vibe by HORSEWARE therapie peesbeschermers met insteekkamers voor vibratie-elementen
Ice-Vibe by HORSEWARE therapie peesbeschermers met insteekkamers voor vibratie-elementen

Onze tip: De Ice-Vibe by HORSEWARE therapie peesbeschermers bevatten niet alleen vibratie-elementen, maar worden ook geleverd met twee koel- en verwarmings elementen. Met deze beschermers kan een massage van de pezen gecombineerd worden met cryotherapie.

Drukverbanden voor aangetaste paardenbenen

Drukverbanden werken zoals compressiekousen op menselijk gebied. Dergelijke bandages zijn bijzonder nuttig tijdens perioden van boxrust. Het lopende dier paard is niet gebouwd voor lange perioden van staan, daarom helpt een door de dierenarts voorgeschreven boxrust de acute blessure, maar kan leiden tot verdere ziektes. Gezwollen benen door opgehoopt vocht, oedeem en benauwde pijn zijn het gevolg. De daaruit voortvloeiende lymfatische verstopping kan de genezing van het eigenlijke letsel belemmeren (b.v. peesbeschadiging).

Het drukverband drukt de bloedvaten samen en oefent van buitenaf een bepaalde druk uit. Als het paard dan ook nog beweegt, d.w.z. de spieren aanspant, wordt de druk in de vaten verder opgevoerd en daarmee ook de druk in de vaten zelf.

De doorstroming wordt verhoogd, de afvoer van lymfevocht en gifstoffen wordt verbeterd. Als gevolg daarvan nemen zwellingen, gallen en oedemen af en krijgt het paardenbeen zijn slanke vorm terug. Bovendien zijn compressiebandages een verlichting voor chronische flegmieën, peesaandoeningen, hoefbevangenheid, mok, wonden en littekens.

Let op!

Niet gebruiken in geval van acute flegmonie, tumoren, acute infecties, koorts, hartzwakte of hyperthyreoïdie. Deze verstoren de lymfedrainage, die juist wordt bevorderd door het gebruik van drukverbanden. Daarom mogen drukverbanden niet worden gebruikt voor deze medische aandoeningen.

Drukverbanden zijn bijzonder effectief als onderdeel van een holistische behandeling. Compressieverbanden in combinatie met manuele lymfedrainage (zachte massagetechniek om een lymfatische verstopping op te lossen) en lichaamsbeweging zijn onvermijdelijk. Het gebruik moet, zoals bij alle therapeutische beschermers en verbanden, altijd met de dierenarts worden besproken.