FAQ over StalhygiŽne

Stalgang is geveegd

1. Wat helpt tegen de geur van ammoniak in de stal?

2. Hoe vaak moet de box van een paard uitgemest worden?

3. Hoe desinfecteer ik een paardenstal?

4. Hoe kan de verspreiding van wormen worden voorkomen?

5. Wat helpt tegen vliegen in de stal?

6. Wat maakt een goede stal?

7. Hoe kan ik wortelen in de stal bewaren zonder dat ze snel bederven?

1. Wat helpt tegen de geur van ammoniak in de stal?

Ammoniak ontstaat wanneer uitwerpselen en urine zich vermengen. Je herkent het gas aan zijn doordringende geur en aan het feit dat de bodembedekking oranje kleurt. Ammoniak is ook giftig en heeft een negatief effect op de ademhalingswegen. Als het gas niet kan ontsnappen en in de stal wordt opgesloten, kan het in het ergste geval leiden tot ammoniakvergiftiging bij het paard. Als de stal onaangenaam begint te ruiken, moet actie worden ondernomen.

De gemakkelijkste en veiligste manier om ammoniakvorming in de stal te voorkomen is de stallen dagelijks uit te mesten. Een dikke bodembedekking die de meeste urine absorbeert en vermenging van de uitwerpselen van het paard zoveel mogelijk voorkomt, kan nuttig zijn.

Als je een paardenmatras gebruikt, moet je de paardenuitwerpselen er dagelijks, liefst meerdere keren per dag, uithalen en goed en dik uitspreiden. Wanneer de stal volledig moet worden uitgemest is een kwestie van inschatting.

Een goede ventilatie van de stal is ook van cruciaal belang om de ammoniakconcentratie in de lucht laag te houden. Meer over het stalklimaat en hoe je een goede luchtkwaliteit in de stal kunt bereiken, lees je hier in onze stalhygiënegids.

2. Hoe vaak moet de box van een paard uitgemest worden?

Deze vraag kan niet algemeen worden beantwoord, omdat het antwoord van verschillende factoren afhangt. Hoe langer het paard per dag in de box staat, hoe meer mest zich ophoopt, en hoe vaker de box ook moet worden uitgemest, bijvoorbeeld twee keer per dag. In de meeste gevallen worden de paarden enkele uren op de weide of in de paddock gezet, zodat zich minder mest in de box ophoopt. Het is meestal voldoende om de box eenmaal per dag grondig uit te mesten. Dit betekent dat de uitwerpselen van de paarden worden verzameld, het natte strooisel wordt verwijderd en vervangen door schoon, droog strooisel.

In het geval van paardenmatras, zoals het geval is in grote groepsstallen met een met stro bedekte rustplaats, volstaat het de paardenuitwerpselen dagelijks op te vangen en het basisstrooisel langere tijd in de stal te laten liggen. Een paardenmatras lijkt op het eerste gezicht heel gemakkelijk te onderhouden, maar het onderhoud ervan gaat toch gepaard met inspanning. Een matras is namelijk alleen goed als de paarden het niet omwoelen, wat ammoniak kan produceren en kan leiden tot mallen, spruw of aandoeningen van de luchtwegen. Een te hoge/zachte matras moet ook worden vermeden, omdat dit een negatief effect heeft op de gewrichten van het paard.

3. Hoe desinfecteer ik een paardenstal?

Een paardenstal is nooit kiemvrij of zelfs maar steriel. Toch is een goed hygiënebeheer belangrijk om paarden lang gezond te houden en besmettelijke ziekten in te dammen. Om ervoor te zorgen dat ziekteverwekkers geen kans krijgen zich te verspreiden, moet de stal droog, schoon en goed geventileerd zijn. Dit zijn punten die een goed stalklimaat ondersteunen.

Ga als volgt te werk om de paardenstal te ontsmetten:

 • Reinig de stal grondig met water
 • Laat de stal drogen
 • Kies een ontsmettingsmiddel
 • Lees voor gebruik aandachtig de productinformatie
 • Gebruik niet te weinig of te veel ontsmettingsmiddel.

Als de stal moet worden ontsmet, moet hij eerst grondig worden gereinigd. Dit betekent dat de boxen volledig moeten worden leeggemaakt, stof en vuil moeten worden verwijderd met een bezem en vervolgens met water. Als je een grote schoonmaak houdt, kan het nuttig zijn de muren en tralies met een hogedrukreiniger te reinigen.

Na de waterreiniging is het belangrijk de stal te drogen. Pas als alles droog is, kan het ontsmettingsmiddel worden gebruikt.

Welk ontsmettingsmiddel wordt gebruikt, hangt sterk af van het actiegebied. In het algemeen moet een goed ontsmettingsmiddel werkzaam zijn tegen zoveel mogelijk ziekteverwekkers. Daartoe behoren middelen die alcohol, zuren of alkaliën bevatten, maar ook kalk kan zeer effectief zijn.

Voorzichtig!

Sommige ontsmettingsmiddelen zijn zogenaamde biociden. Deze zijn vaak niet biologisch afbreekbaar en zijn dus schadelijk voor in het water levende organismen. Gebruik ontsmettingsmiddelen daarom altijd met de nodige voorzichtigheid en neem er geen overdosis van. Het is het beste om vooraf met een dierenarts te overleggen welk ontsmettingsmiddel het meest geschikt is om ziektekiemen en andere ziekteverwekkers uit de stal te verwijderen. Lees voor gebruik ook zorgvuldig de productinformatie.

4. Hoe kan de verspreiding van wormen worden voorkomen?

Een wormenplaag is niet ongewoon bij paarden. Toch moet een buitensporige wormbesmetting worden voorkomen, omdat dit schadelijk is voor de gezondheid van het paard. Endoparasieten kunnen van paard op paard worden overgedragen, waarbij de wijze van overdracht verschilt:

 • oraal via de voedselopname
 • via de moedermelk
 • door huidcontact, bijvoorbeeld bij het verzorgen van elkaars vacht
 • via besmette tussengastheren in het gras, bijvoorbeeld mijten.

Wormen ontwikkelen zich voornamelijk in de darm en worden uiteindelijk met de uitwerpselen uitgescheiden. Daarom is de beste manier om een wormbesmetting te voorkomen, dagelijks uit te mesten en ook de oefenplaatsen op te vangen. Een goed mestbeheer is van cruciaal belang, vooral in groepshuisvesting.

Ontwormen is zowel een behandeling als een preventie. Zij kunnen twee tot vier keer per jaar volgens een vast plan strategisch worden toegepast, of naar behoefte selectief. Belangrijk: Na het ontwormen scheidt het paard in twee tot drie dagen een enorme hoeveelheid wormeitjes uit. Daarom moeten de stallen en paddocks elke dag grondig worden schoongemaakt en gehooid. Dit is de enige manier om een directe nieuwe besmetting met wormeieren te voorkomen. Daarna moet de weide worden omgewoeld.

Opmerking:

Aangezien ontwormingsbehandelingen geneesmiddelen voor dieren zijn, hebben wij dergelijke producten niet in ons assortiment.

5. Wat helpt tegen vliegen in de stal?

Zorg voor een goede stalhygiëne om de vliegenplaag in de stal zo laag mogelijk te houden.

 • Goede ventilatie
 • Regelmatig uitmesten
 • Geen emmers met water, voederresten of iets dergelijks.
 • Zorg dat vuil zich niet ophoopt
 • Vliegenvallen om op te hangen

Natuurlijke vliegenbeschermingshulpen zijn zwaluwen. Als er aan hen een rustige en aantrekkelijke nestgelegenheid wordt geboden, nestelen boerenzwaluwen en huiszwaluwen zich graag en vangen zij een groot deel van de rondzoemende vliegen – vooral tijdens het broedseizoen.

6. Wat maakt een goede stal?

 • Goed geventileerd, er is geen onaangename ammoniakgeur bij het binnenkomen van de stal.
 • Temperatuur aangepast aan de buitentemperatuur
 • Hoge lichttoevoer
 • Vochtigheid is tussen de 60 en 80%.
 • Droog en schoon strooisel, want de boxen worden dagelijks uitgemest
 • Paarden krijgen voldoende schoon ruwvoer
 • Constante toegang tot water van drinkwaterkwaliteit
 • De boxen zijn aangepast aan de grootte van het paard ((2 x schofthoogte)²)
 • Contact met andere paarden is mogelijk

Bij een goede stal horen natuurlijk ook goed onderhouden bewegingsruimten, waarvan de grootte is afgestemd op het aantal paarden. Meer informatie vind je in onze gids over weidebeheer.

7. Hoe kan ik wortelen in de stal bewaren zonder dat ze snel bederven?

Wortelen zijn inderdaad een populaire snack, zowel bij paarden als bij hun eigenaars. Toch kan het moeilijk zijn wortelen in de stal te bewaren. Dit komt omdat de groente zeer snel bruin, rimpelig en beschimmeld wordt. Daarom mogen wortelen nooit in een plastic zak worden bewaard, aangezien condensatie het rottingsproces versnelt.

Als je niet elke dag wortelen van thuis wilt meenemen, maar ze direct in de schuur wilt bewaren, kun je dit doen met een wortelemmer. Deze heeft royale gaten in de wanden waardoor het condenswater kan ontsnappen. De luchtcirculatie voorkomt voortijdig bederf. Wortelen, appelen, enz. mogen echter niet te lang in de stal/zadelkast worden bewaard, omdat zij ook knaagdieren kunnen aantrekken.

Als je meer wilt weten over het bewaren van voer, kun je nuttige informatie vinden in onze gids over paardenvoer.