Welk mineraalvoer heeft mijn paard nodig?

Emmer mineraalvoer voor paarden

Waarom heeft het paard een mineraalvoer nodig?

Paarden zijn uiterst spaarzame dieren die het zelfs met weinig voer afkunnen. Toch levert het basisvoer hooi niet altijd voldoende voedingsstoffen. De oorzaak ligt in het overmatige gebruik en de overbemesting van weiden en grasland en de daaruit voortvloeiende uitspoeling van nutriënten in de bodem. Het is waar dat hooi van hoge kwaliteit het paard voldoende energie verschaft om te voorzien in zijn onderhoudsbehoeften en, afhankelijk van de hoeveelheid voer, ook in zijn prestatiebehoeften. Toch kan het paard een tekort hebben aan belangrijke mineralen die het nodig heeft om verschillende lichaamsfuncties in stand te houden. Vooral koper, zink en selenium zijn „schaars“ in hooi en moeten in het rantsoenontwerp worden opgenomen. Een goed mineraalvoer voor paarden vult de tekorten aan voedingsstoffen aan die het basisvoer met zich meebrengt.

Mineraalvoer voor paarden

In sommige levensfasen hebben paarden een verhoogde behoefte aan voedingsstoffen. Bijvoorbeeld bij sportinspanningen, zwangerschap en lactatie, groei en ouderdom, maar ook door stofwisselingsproblemen zoals zoete jeuk of hoefbevangenheid. Metabolische onevenwichtigheden kunnen worden veroorzaakt door tekorten aan voedingsstoffen. Om de lacunes in de voedingsstoffenbalans van het paard aan te vullen, is een mineraalvoer van hoge kwaliteit van cruciaal belang voor zijn gezondheid. In het acute geval van een tekort aan voedingsstoffen worden zelfs gerichte sporenelementenpreparaten als remedie aanbevolen.

De hoeveelheid basisvoer speelt een belangrijke rol in de toevoer van voedingsstoffen. Vooral paarden die door hun hoge voerconversie weinig ruwvoer krijgen en minder dan 1,5 kilo krachtvoer krijgen, kampen vaak met een tekort aan mineralen. Aangezien het paard zelf geen sporenelementen en bulkelementen kan produceren, moeten deze aan het paard worden geleverd.

Mineraalvoers met hun ingrediënten moeten altijd in het totale rantsoen passen. Voordat je jouw paard hoge dosissen mineralen voert, moet je nagaan welke hoeveelheden bulk- en sporenelementen door het basisvoer en het krachtvoer worden gedekt. Je kunt een dierenarts of laboratorium laten onderzoeken welke voedingsstoffen je paard tekort komt door bloed- of haarmonsters te nemen.

Welke voedingsstoffen moeten in een mineraalvoer voor paarden aanwezig zijn?

Microvoedingsstoffen en vitaminen vervullen vele belangrijke functies in het paardenlichaam. Tegelijkertijd functioneren zij niet naast elkaar, maar conditioneren zij de absorptie of zelfs de remming van elkaar. Daarom moet je, voordat je mineraalvoer geeft, weten welke tekorten aan voedingsstoffen jouw paard niet kan dekken met het basisvoer en hoe ze op elkaar inwerken.

De essentiële bulkelementen heeft het paard in grotere hoeveelheden nodig. Het gaat om calcium, kalium, magnesium, natrium, fosfor, chloor en zwavel. Samen zijn ze verantwoordelijk voor de stabiliteit van het skelet, de tanden en de ontwikkeling van de spieren. Bij het voederen van paarden wordt veel belang gehecht aan de calcium-fosforverhouding, aangezien deze tot 70% van het totale gehalte aan mineralen uitmaakt en dus in grote hoeveelheden via het voer moet worden opgenomen. Beide stoffen worden hoofdzakelijk in de beenderen opgeslagen. De optimale verhouding tussen beide kwantitatieve elementen moet tussen 1:1 en 3:1 liggen om geen demineralisatie van de beenderen te veroorzaken. Als de verhouding verschuift en de toegevoerde hoeveelheid fosfor groter is dan de toegevoerde hoeveelheid calcium, wordt de calciummobilisatie uit de botten bevorderd. Om dit te vermijden moet via het voeder steeds een voldoende hoeveelheid calcium worden gegarandeerd, wat meestal gebeurt via de toediening van hooi (ten minste 1,5 kg per 100 kg paardengewicht), overeenkomstig de vereisten. Als de toegediende hoeveelheid ruwvoer onder de aanbevolen waarden ligt, moet daarmee rekening worden gehouden in het rantsoen voor minerale voeders.

Selen supplementen

Sporenelementen daarentegen heeft het paard slechts in kleine hoeveelheden nodig, maar zij zijn niettemin onontbeerlijk voor een gezonde stofwisseling. De vitale oligo-elementen zijn zink, ijzer, koper, mangaan, jodium, selenium en kobalt. Veel van de sporenelementen kunnen door het paard niet worden opgenomen via de voeding en het ruwvoer. Daarom moeten zij in geconcentreerde vorm worden geleverd. Toch is hier grote voorzichtigheid geboden: Een overaanbod aan sporenelementen kan een toxisch effect hebben op het paard. Daarom moeten ze niet gedachteloos worden gevoerd, maar alleen als ze eigenlijk al niet door het ruwvoer en krachtvoer zijn opgenomen.

Evenals bij de kwantitatieve elementen moet bij de sporenelementen rekening worden gehouden met de wisselwerking tussen de elementen. Geen enkel element handelt op zichzelf, maar is afhankelijk van een ander – ze bevoordelen, hinderen of remmen elkaar.

Bij de levering van sporenelementen wordt bijzondere aandacht besteed aan het zinkgehalte. Dit kan slechts in de zeldzaamste gevallen worden gedekt, zelfs wanneer hooi wordt gevoerd volgens de voorschriften. Daarom moet een basisvoorziening met zink via een mineraalvoer van hoge kwaliteit worden overwogen.

zink supplementen

Vooral paarden met een neiging tot stofwisselingsstoornissen en huidproblemen, zoals IJslandse paarden die rechtstreeks van het eiland worden ingevoerd, hebben een verhoogde zinkbehoefte. Ze glijden snel af naar een zinktekort met zichtbare symptomen (roos, jeuk, zoete jeuk). De absorptie van zink kan worden geremd door het fytinezuur in granen, en daarom zouden paarden met een verhoogde zinkbehoefte een graanvrij dieet moeten overwegen.

Niet alle mineraalvoer zijn hetzelfde – Waar moet ik op letten bij mineraalvoer voor paarden

Bij het geven van mineraalvoer zijn er twee cruciale zaken waarmee rekening moet worden gehouden: de biologische beschikbaarheid en de daadwerkelijke behoefte.

Een mineraal voeder moet altijd naar behoefte worden toegediend, aangezien een overaanbod schadelijke gevolgen voor de gezondheid kan hebben. Tegelijkertijd leveren de Europese bodems niet meer voldoende voedingsstoffen, zodat een inheems paardenvoer met alleen hooi en graan niet meer voldoende is voor de mineralenvoorziening. Zelfs paarden die onderhoud nodig hebben, kunnen hun behoeften aan voedingsstoffen niet meer dekken uit het basisvoer alleen.

Wees voorzichtig met calcium en fosfor:

De bulkelementen calcium en fosfor zijn voldoende aanwezig in hooi, terwijl andere bulk- en sporenelementen tekortschieten.

Een kilo droog hooi bevat tussen 3,5 en 5,5 gram calcium. Het paard heeft een dagelijkse behoefte van ongeveer 25 tot 35 gram per dag. Zo krijgt een paard van 600 kg in totaal 31,5 g calcium per dag uit zijn 9 kg hooi. De behoefte van het paard aan calcium wordt dus voldoende gedekt door het hooi te voeren naar gelang van zijn behoeften.

Veel mineralen bevatten echter grote hoeveelheden calcium, wat kan leiden tot een overaanbod bij het paard en zo andere essentiële elementen kan blokkeren. Dit kan de tekortkomingen nog verergeren. Te veel calcium verhindert bijvoorbeeld de absorptie van ijzer of remt de absorptie van magnesium en zink. Een kritische blik op de ingrediënten is dus absoluut noodzakelijk.

De biologische beschikbaarheid van mineralen geeft informatie over hoe goed ze beschikbaar zijn voor het paard om te worden opgenomen. Kwantitatieve en spoorelementen zijn organisch of anorganisch van aard. Als het voeder wordt verbrand, vervluchtigen de bestanddelen van organische aard, terwijl de elementen van anorganische aard achterblijven. Dit wordt ook ruwe as genoemd en wordt aangegeven op het voeder.

pellets

Anorganische verbindingen hebben een zeer hoge dichtheid met een kleine molecuulgrootte en worden gewoonlijk in grote hoeveelheden verwerkt. Ze zijn goedkoper te produceren en tegelijk eist de wetgever een ruw asgehalte van 40% om minerale voeders als zodanig te mogen betitelen. Deze anorganische verbindingen kunnen echter niet zo goed door het paard worden opgenomen en verwerkt. In de praktijk betekent dit dat niet elk mineraalvoer dat als zodanig wordt aangegeven, noodzakelijkerwijs hoogwaardige, gemakkelijk beschikbare voedingsstoffen bevat. Tot de anorganische verbindingen behoren alle stoffen met de uitgangen -oxide, -chloride, -fosfaat, -sulfaat. Zo wordt magnesium verwerkt als magnesiumoxide of zink als zinksulfaat.

Hoe hoger het gehalte aan ruwe as in een voeder, hoe lager het aandeel aan organische verbindingen. Organische verbindingen zijn grote, volumineuze moleculen die voor het organisme gemakkelijker te gebruiken zijn. Stoffen die eindigen op -chelaat, -oxalaat, -citraat behoren tot de organische verbindingen. Zink komt bijvoorbeeld organisch voor als zinkchelaat. Organische verbindingen zijn duurder om te produceren en verhogen derhalve de prijs van diervoeders.

Bij de keuze van het juiste mineraalvoer kan het dus zinvol zijn een evenwicht van beide verbindingen te hebben. Het is het mengsel dat een mineraal voeder waardevol maakt. Om bijvoorbeeld een zinktekort te compenseren, moet een mineraalvoer zowel zinkchelaat als zinksulfaat bevatten. Als het paard een acuut zinktekort heeft, kan geconcentreerd zink als zinkchelaat worden gebruikt.

Een ander belangrijk punt voor een goed mineraalvoer voor paarden is dat het vrij is van smaakstoffen en zoetstoffen. Hoewel deze het paard een betere smaak bieden, hebben ze een negatief effect op de stofwisseling. Voorts moeten minerale voeders met grote hoeveelheden verwerkte glucose, soja en tarwe worden vermeden. Dit is vooral belangrijk voor mensen met een allergie.

Als jouw paard al symptomen heeft ontwikkeld die terug te voeren zijn op een tekort aan voedingsstoffen (verslechterende spieren, roos, jeuk, enz.), dan bestaat het tekort aan voedingsstoffen al langer. Het is nu zaak om het rantsoen zo snel mogelijk aan te passen.

Om te voorkomen dat er diepgaande tekorten ontstaan, moet je het rantsoen regelmatig controleren en zo nodig aanpassen. Vraag altijd eerst advies aan een deskundige.

Mineraalvoer voor paarden met speciale behoeften

Mineraalvoer voor oude paarden

Na een bepaalde leeftijd verandert de stofwisseling van een paard zodanig dat de voederconversie afneemt. De senior kan de voedingsstoffen niet meer zo gemakkelijk opnemen. Als gevolg daarvan verliest het paard substantie. Andere kenmerken van ouder wordende paarden zijn een afname van de bespiering, die vaak gepaard gaat met een verlaging van de rug en een vooruitstekende schoft; stoppels rond de ogen, de mond en op het voorhoofd; de vachtwisseling wordt moeilijker en vaak blijven lange winterharen zelfs in het zomerseizoen staan.

Zorg voor een goed verteerbare energie- en eiwitvoorziening en verhoog de hoeveelheid eiwit met 10-20% om de spierafbraak, althans enige tijd, te kunnen vertragen. Veel kleine porties gedurende de dag helpen het ouder wordende paard om het voer beter te verteren. Het weken van het voer kan het voor paarden met gebitsproblemen gemakkelijker maken om te eten.

Voor de mineralenvoorziening is een uitgebreide voorziening van voedingsstoffen belangrijk voor oudere paarden. Vooral de behoefte aan zink en selenium, en de vitaminen A, E en B neemt toe.

Onze tip: Het Original Landmühle Mineraalvoer Senior Premium bevat zink, selenium en mangaan in organische vorm, waardoor ze gemakkelijk beschikbaar zijn voor het paard. Essentiële aminozuren zoals lysine en methionine helpen het paard zijn spieren te onderhouden en te voorkomen dat ze voortijdig afbreken. Zorg er tegelijkertijd voor dat je oudere paard voldoende vrije beweging krijgt om de toegediende mineralen en vitaminen te kunnen benutten.

Original Landmühle Mineraalvoer Senior Premium

Mineraalvoer voor dikke paarden

Overgewicht en vetophopingen kunnen bij paarden enorme stofwisselingsstoornissen veroorzaken. Vooral een enorme nek, veroorzaakt door een vetbult, is een alarmsignaal van insulineresistentie. In dit geval reageert het lichaam niet meer voldoende op de afgifte van insuline, zodat de opgenomen suiker niet wordt verwerkt, maar in plaats daarvan wordt opgeslagen als vetophopingen. De bloedsuikerspiegel stijgt gestaag, wat uiteindelijk leidt tot een complete ontsporing van de stofwisseling en overgaat in het equine metabool syndroom (EMS) of hoefbevangenheid.

De Body Condition Score laat je zien hoe je een dik paard kunt herkennen. Dit is onder meer van belang voor het bepalen van een voederregime dat is afgestemd op de behoeften van het paard.

Tijdens het afslankproces gaan lichaamsbeweging en voeding hand in hand. Ruwvoer van hoge kwaliteit in combinatie met mineraalvoer is voldoende voor het paard. Ondanks de inspanning is krachtvoer niet nodig – het zou alleen maar meer kilo’s opleveren.

Original Landmühle spijsverteringskruiden

Om het afslankproces met mineralen te ondersteunen, moet je ook een mineraalvoer gebruiken met hoogwaardige zink-, mangaan-, koper- en seleniumverbindingen. Bovendien kunnen B-vitaminen de regulering van de suikerhuishouding ondersteunen. Deze worden over het algemeen door de darmbacteriën zelf geproduceerd. Kruiden zoals venkel, anijs, karwij en koriander zijn geschikt om ze voldoende voeding te geven.

Onze tip: Ondersteun je paard bij het afvallen met het Original Landmühle Mineraalvoer Premium en als aanvullend voer de Original Landmühle spijsverteringskruiden. Zo zorg je voor een volledige mineralenvoorziening en voed je de darmbacteriën, die op hun beurt B-vitaminen produceren die nodig zijn voor de suikerhuishouding.

Mineraalvoer voor pony’s, kleine paarden en speciale rassen

Zuinige pony’s, kleine paarden en speciale rassen redden het met schrale weiden en weinig voer en kunnen toch op hoog niveau presteren. Tegelijkertijd veroorzaakt de lage voederopname een tekort aan voedingsstoffen.

Op Europese breedtegraden worden pony’s en kleine paarden overvoed met energie uit sappige weiden of ad-libitum hooi. Het energieoverschot wordt gedeeltelijk omgezet in vet door gebrek aan beweging.

Pony

Overvetheid is niet ongewoon bij robuuste rassen, maar het is een ernstig probleem: EMS, hoefbevangenheid en hart- en vaatziekten kunnen het gevolg zijn. Tegelijkertijd kan het paard, ondanks zijn mollige gestalte, te lijden hebben van een tekort aan voedingsstoffen. Als het paard dan weer moet afvallen, kan de lever overbelast raken door het vrijkomen van de vetophopingen en kan ook de stofwisseling daardoor verslappen. Een dieet moet worden ondersteund met mineralen om ernstige gevolgen voor de gezondheid van het paard te voorkomen.

Onze tip: Voor pony’s, kleine paarden en andere speciale rassen raden wij het Original Landmühle Mineraalvoer Stofwisseling Premium aan, dat minerale ondersteuning biedt voor paarden die een hoge zinkbehoefte hebben en vaak worstelen met hoefbevangenheid, EMS en de ziekte van Cushing. Zink en biotine komen in organische vorm voor en zijn dus zeer gemakkelijk beschikbaar voor de paarden.

Mineraalvoer voor paarden tijdens stalrust

Als het paard vanwege een blessure in de box moet rusten, kan lang staan een positief effect hebben op de regeneratie van de eigenlijke blessure. Het lange staan heeft echter een giftig effect op de rest van het lichaam. Vooral de gewrichten, botten en spieren lijden onder het gebrek aan beweging. De spieren worden slechts licht belast, wat leidt tot een verlies van calcium in de botten. Dit leidt tot botontkalking.

Original Landmühle Mineraalvoer Premium

De calciumbehoefte wordt al gedekt door het ruwvoer. Daarom moet calciumhoudend mineraalvoer dringend worden vermeden. Als het paard nog meer calcium zou opnemen dan het al doet, kunnen belangrijke sporenelementen worden geblokkeerd en kunnen zelfs urinestenen worden gevormd.

Veel belangrijker is de toevoer van zink, mangaan en koper. Zink is een belangrijke helper bij de wondgenezing, omdat vooral bij open wonden zink verloren gaat via het uittredende wondwater. Mangaan en koper zijn essentiële elementen bij de regeneratie van bindweefsel en botten, wat bijzonder gunstig is na peesbeschadiging.

Rust in de stal kan een paard dat graag beweegt onder stress zetten en ook spierspanning veroorzaken. Magnesium is een belangrijk bestanddeel voor een gezonde spierstofwisseling en heeft ook een positieve invloed op het zenuwstelsel.

Onze tip: Met het Original Landmühle Mineraalvoer Premium wordt je paard optimaal voorzien van biotine, zink, selenium, magnesium en vitamine E voor de spierstofwisseling tijdens stalrust. Daarnaast bevelen wij het kruidenmengsel Original Landmühle Duivelsklauw aan. Het kruid heeft een ontstekingsremmende en pijnstillende werking. Het is dus ideaal in geval van blessure-gerelateerde boxrust.

Attentie: Voer geen duivelsklauw aan paarden met maagzweren!

Als jouw paard extra voeding voor de zenuwen nodig heeft, wordt Original Landmühle Zenuwen Premium aanbevolen. Deze is voorzien van hoogwaardige magnesiumverbindingen en bevat de vitaminen A, E, B12 en C, die zorgen voor ontspannen spieren bij bijzonder nerveuze en gestresste paarden.

Duivelsklauw
Duivelsklauw