FAQ over lamswol

springschoen met lamswol

1. Hoe wast men lamswol?

2. Waarmee kan lamswol worden geborsteld?

3. Hoe wordt lamswol geproduceerd?

4. Hoe kunt u lamswol het beste drogen?

5. Wanneer en waarom wordt lamswol onder het zadel toegepast?

6. Hoe kan ik lamswol herkennen?

7. Hoe wordt het lamswol weer zacht?

8. Hoe vaak kan lamswol worden gewassen?

1. Hoe wast men lamswol?

Lamswol kan worden gewassen met een koude handwas of in de wasmachine, met inachtneming van de volgende aanwijzingen:

  • Paardenaccessoires van lamswol apart wassen: artikelen van lamswol kunnen zeer veel vocht opnemen, waardoor ze tijdens het wassen erg zwaar worden. Daarom moeten producten van lamswol bij voorkeur apart worden gewassen.

  • Gebruik van speciaal wasmiddel: speciaal wasmiddel voor producten met lamswol zoals SHOWMASTER wasmiddelen voor lamswol helpen het lamswol bij het regenereren van het vettend vermogen. Dit is belangrijk voor de wolvezels. Traditionele wasmiddelen mogen in geen geval worden gebruikt. De vacht kan gaan klitten en lederen inzetstukken worden hard.

  • GEEN wasverzachter of bleekmiddel gebruiken: wasverzachters of bleekmiddelen mogen in geen geval worden gebruikt om lamswol te wassen. De natuurlijke eigenschappen van het materiaal gaan op deze manier verloren.

  • Het juiste wasprogramma: lamswol verdraagt geen hete temperaturen, maximaal 30°C met een normaal centrifugeerprogramma.

2. Waarmee kan lamswol worden geborsteld?

Het lamswol kan worden geborsteld met een speciale lamswollen borstel of met een zachte vachtborstel.

3. Hoe wordt lamswol geproduceerd?

Alle lamswollen artikelen van Kramer Paardensport zijn gemaakt van echt Australisch Merino lamswol. Het looien kan op drie verschillende manieren gebeuren, met plantaardige, synthetische of minerale looistoffen. Na het looien worden de huiden gedroogd, gekamd en geschoren.

4. Hoe kun je lamswol het beste drogen?

Lamswol houdt niet van hitte! Als het lamsvelproduct in de droger worden gedroogd, moet deze op maximaal 30°C worden ingesteld. Plaats het droogrek bij het drogen aan de lucht niet in direct zonlicht. De hete verwarming is ook een taboezone voor het gevoelige materiaal, het zou kunnen krimpen door de hitte.

Lamswol krimpt een beetje na het wassen. Tijdens het drogen moet je het lamswol voorzichtig weer in zijn oorspronkelijke vorm oprekken.

5. Wanneer en waarom wordt lamswol onder het zadel toegepast?

Enerzijds heeft lamswol een temperatuur balancerend effect, wat betekent dat het materiaal het zweet van het paard in de zomer kan absorberen en hem in de winter warm kan houden. Anderzijds beschermen producten van lamswol het paard tegen onaangename druk- en schuurpunten.

6. Hoe kan ik lamswol herkennen?

U herkent echt lamswol aan het feit dat leer en wol met elkaar verbonden zijn. De twee materialen kunnen niet uit elkaar gehaald worden.

7. Hoe wordt het lamswol weer zacht?

Als het lamswol hard is, kan het worden geborsteld met een geschikte zachte borstel. Op die manier worden de klitten losgemaakt en krijgt de vacht zijn pluizige zachtheid terug. De lamswol mag alleen worden gewassen met een speciaal wasmiddel, anders kan de structuur van de vacht worden vernietigd.

8. Hoe vaak kan lamswol worden gewassen?

Lamswol moet alleen in uitzonderlijke gevallen worden gewassen als het vuil al in de vacht is gedrongen en niet meer oppervlakkig kan worden verwijderd. De hoogwaardige lamswol is van nature zelfreinigend in combinatie met zuurstof. Uitschudden en af en toe borstelen is normaal gesproken voldoende. Vooral springschoenen met lamswol of andere paardenaccessoires van lamswol hebben de neiging vuil te worden door het gebruik. Het is dan ook van essentieel belang dat de accessoires na gebruik goed worden onderhouden, zodat ze niet vaak hoeven te worden gewassen.