IJslander kleding – de uitdrukking van een levenshouding

IJsland is het land van legenden, elfen en goblins. Wat voor de rest van de wereld bizar mag klinken, is voor de inwoners van IJsland heel gewoon: in het leven van de mensen wordt rekening gehouden met de behoeften en de levensruimte van de elfen. Het kan gebeuren dat in een straat een huisnummer ontbreekt, waarachter in werkelijkheid een geheime elfenwoning is verborgen.

Mythen, noorderlicht, geisers, de beruchte vulkaan Eyjafjallajökull en natuurlijk de bekende IJslandse paarden – de IJslandse levenshouding weerspiegelt zich in de kleding: IJslandse kleding is een combinatie van functionaliteit en dromerig design.

Íslensk Lopapeysa – de typische IJslandse trui

Het bekendste kledingstuk is vast de typische IJslandse trui. In de nationale taal wordt het ook Íslensk Lopapeysa genoemd, of kortweg Lopapeysa.

Sinds 2020 is de naam van de trui van IJslandse wol zelfs wettelijk beschermd met een oorsprongsbenaming. De originele Lopapeysa wordt met de hand gebreid van IJslandse wol in IJsland. Door het cirkelvormige breipatroon tussen de hals en de schouders, het zogenaamde ronde juk, heeft de IJslandse trui herkenningswaarde. Het kleurrijke patroon is soms ook voorzien van het motief van een tölter om de liefde voor de IJslandse paarden te benadrukken.

Het voordeel van de Lopapeysa: de trui is losjes gebreid, zodat er een licht jasje onder kan worden gedragen. Net zoals de IJslandse wol vroeger de schapen beschermde tegen het onvoorspelbare weer in het noorden, beschermt de IJslandse trui ook de ruiters en paardeneigenaars bij vriestemperaturen. IJslanders dragen al sinds jaar en dag de traditionele Lopapeysa. Voor hen is de kleurrijke trui evenzeer een deel van de IJslandse levensstijl als de koude winter en de noorderlichten.

Softshell jassen beschermen de actieve rijder in weer en wind

Het IJslandse weer is onvoorspelbaar. De mensen daar moeten de zwaarste sneeuwstormen en plenzende regen doorstaan en kunnen al na een paar minuten weer van de stralende zon genieten. Zoals het gezegde daar vaak zegt: „Als het weer je niet bevalt, wacht dan vijf minuten!“ Het kale land vraagt om functionele kleding die mensen op betrouwbare wijze beschermt tegen allerlei weersomstandigheden. Geschikte kleding is een absolute vereiste in IJsland!

Een onmisbaar materiaal hiervoor is softshell. Een softshell jas is perfect voor windrijk, koel en vochtig weer. Het is niet alleen ademend en waterafstotend. In combinatie met een trui van Iceland ben je ook perfect uitgerust voor koude winters. Softshell is een functionele stof die zeer geschikt is voor IJslanders en IJslandse fans. Geïnspireerd door IJslandse veeboeren, moet de kleding bescherming bieden tegen de weerselementen en vocht naar buiten afvoeren om te voorkomen dat het lichaam afkoelt. IJslandse veeboeren laten hun kuddes schapen en paarden los in de bergen tijdens de zomermaanden van juni tot september. Kort voor het begin van de winter, wanneer de temperaturen reeds dalen en de vochtigheid toeneemt, moeten de kuddes uit het berglandschap worden verzameld en terug naar de vallei worden gedreven – te voet of te paard.

Eenmaal in de vallei worden de dieren bijeengedreven in een enorm hok waar ze uiteindelijk worden gesorteerd, omdat dieren van verschillende boeren zich in het wild met elkaar hebben vermengd.

Het sorteren van de mensenschuwe dieren wordt een zweetklus. Niet voor niets noemen de IJslanders paarden sorteren de „IJslandse Rodeo“.

Zweten bij koude buitentemperaturen kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. IJslanders vertrouwen daarom op ademende kleding die vocht naar buiten afvoert, maar hen tegelijkertijd warm houdt en beschermt tegen weersinvloeden van buitenaf.

Onze tip: Met de Fengur pullover Elín heb je een ademende onderlaag die ervoor zorgt dat je het niet koud krijgt bij werkzaamheden op stal of tijdens het paardrijden. Combineer dit met de Fengur softshell jas Árdis om je optimaal te kleden voor actief stalwerk bij frisse herfst- en wintertemperaturen.

Hoe je softshells het beste kan onderhouden en waterdicht kan maken, lees je in onze textielonderhoudsgids.

Rijden bij ijzige temperaturen? Geen enkel probleem met de rij-overall voor echte IJsland fans!

Velen zullen denken dat een IJslandse thermometer in de winter temperaturen in de dubbele cijfers aangeeft. De temperatuur daalt echter zelden onder -5 graden. De reden is de Golfstroom. Toch komt de milde Atlantische lucht in aanraking met de koude lucht uit het noordpoolgebied, wat resulteert in sterke weersveranderingen. Sneeuwstormen, veel vocht en harde wind zijn aan de orde van de dag in de IJslandse winter.

De perfecte begeleider voor dergelijke weersomstandigheden is een rij-overall die de ruiter van top tot teen beschermt tegen regen, sneeuw en wind. Een rijoverall moet echter niet alleen dik gevoerd zijn, maar ook voldoende bewegingsvrijheid bieden. Bovendien moeten ritssluitingen en naden goed afgedekt zijn, zodat er geen vocht kan binnendringen of wind kan passeren.

Onze tip: Met de Fengur Snjókorn rij-overall ben je in het natte en koude seizoen perfect beschermd tegen wind en kou. Het materiaal is winddicht, waterdicht en ademend en voert vocht naar buiten af. Het heeft ook een fleece voering om je lekker warm te houden. Twee lussen aan de uiteinden van de benen voorkomen dat hij tijdens het rijden omhoog schuift. De bretellen aan de binnenkant zorgen voor een comfortabele en stevige pasvorm.

Chique of casual IJslands? De wedstrijdmode voor IJslandse paarden wedstrijden

De FEIF – International Federation of Icelandic Horse Associations – stelt de regels vast voor de wedstrijduitrusting van het IJslandse paard en de wedstrijdkleding. In deze regels is onder meer bepaald dat helmen verplicht zijn bij de wedstrijden. In tegenstelling tot de wedstrijden van de Engelse equitation is de wedstrijdjas niet verplicht op gangenpaard wedstrijden. Hoewel de FEIF een wedstrijdjasje, een rijbroek of jodhpurbroek en rijlaarzen of jodhpurs aanbeveelt, mag in plaats van het wedstrijdjasje een effen gekleurde sporttrui of vest worden gedragen. Als ruiters aan een teamwedstrijd deelnemen, moet ervoor gezorgd worden dat ze uniform gekleed zijn. Alleen het dragen van een helm is uitdrukkelijk verplicht.

Hard shell, hybride en in-mold – er zijn verschillende soorten rijhelmen met verschillende eigenschappen. Meer informatie hierover vind je in onze gedetailleerde gids over rijhelmen.

Voor een betere identificatie dragen de deelnemers aan de wedstrijd voor gangenpaarden eenkleurige linten aan hun arm, laars of helm. Dit dient naast de startnummers als een betere oriëntatie voor de juryleden, sprekers en toeschouwers.