Hoe vind je passende rijlaarzen?

Een vrouwelijke ruiter zit op het paard. Ze draagt leren rijlaarzen.

De juiste maat bij de aankoop van rijlaarzen

Je bent reeds op de hoogte aan welke eisen jouw rijlaarzen dienen te voldoen en hebt al een idee welk model voor jou geschikt is? Dan komt de volgende stap – de maten opnemen – om de juiste rijlaars te vinden.

De volgende maten zijn doorslaggevend bij de aanschaf van rijlaarzen:
 • Schoenmaat
 • Kuitbreedte
 • Kuithoogte
Overzicht van hoe rijlaarzen en rijschoenen worden gemeten.

Hoe te meten?

 • Omtrek van de kuit

De kuitomtrek wordt gemeten op het breedste gedeelte van de kuit. Vooral tegen de avond neemt de omtrek toe. Daarom is het beter om 0,5 cm toe te voegen ter compensatie van verschillen als gevolg van het tijdstip van de dag.

 • Kuithoogte

De kuithoogte wordt voor rijlaarzen gemeten aan de binnenkant van het been vanaf de grond tot aan de knieholte of tot het midden van de knieschijf.

Bijna iedere rijlaars heeft een individuele maattabel. Vergelijk jouw maten met de waarden in de respectieve maattabel. De maat die het dichtst bij jouw maten komt, zou de juiste moeten zijn. Als jouw maten minimaal verschillen, adviseren wij je naar de volgende maat – een maat groter te neigen. De meeste leren rijlaarzen hebben een elastisch inzetstuk, die zich vormt naar de individuele contouren van de kuit.

7 nuttige tips voor het passen van rijlaarzen

#1 Bij het passen van rijlaarzen kunt u het beste een rijbroek en rijsokken dragen, zodat je meteen kan inschatten hoeveel ruimte er in de schacht nodig is.

#2 De ideale tijd om rijlaarzen te kopen is laat in de middag of ’s avonds, omdat de benen dan nog wat gezwollen zijn. Houd er rekening mee dat de benen in de zomer over het algemeen iets meer vocht opslaan als gevolg van de hogere temperatuur. Een rijlaars die in de winter is gekocht, zou in de zomer iets strakker kunnen zitten.

#3 Bij het passen van rijlaarzen dien je in principe een comfortabel gevoel te hebben; beduidende druk of schuurplekken kunnen zelfs na het inlopen niet worden gecompenseerd. Leren rijlaarzen bereiken pas hun optimale draagcomfort na de inrij- inloopfase.

#4 De rijlaars dient comfortabel aan de voet en dicht tegen de kuit aan te zitten, maar niet te knellen.

#5 Zorg ervoor dat je nog steeds een vlakke hand aan de zijkant van de schacht kan steken.

#6 Probeer de rijlaars in verschillende posities – staand, zittend en lopend. In onze MEGA STORES vind je ook een houten bok met zadel. Probeer de rijlaarzen ook op de bok uit, om zo het draaggevoel goed in te schatten.

#7 Leren rijlaarzen zullen na de inloopperiode 0,5 tot 1 cm zakken, hiermee dien je bij de aankoop zeker rekening mee te houden. Je kan de laarzen met een interne hakverhoger / hielstukje passen om te kunnen beoordelen of de schachthoogte je na de inloopperiode ook past.

Het inlopen van de rijlaars

Een vrouw trekt haar rijlaarzen aan

Veel ruiters melden inloopperiodes met pijnlijke drukpunten en blaren. Terwijl men vroeger dacht dat dit de normale gang van zaken was bij het inlopen van een nieuwe rijlaars, wordt tegenwoordig meer geadviseerd ervoor te zorgen dat de pasvorm zo comfortabel mogelijk is op het moment van de aankoop.

Het inlopen van nieuwe rijlaarzen kan enkele dagen tot enkele weken duren, afhankelijk van hoe zacht het leer is.

Onze professionele tips voor het comfortabel inrijden van rijlaarzen

 • Plaats een hakverhoger: leren rijlaarzen zakken 0,5 tot 1 cm af, afhankelijk van de aard van het materiaal. Om de knieholte tijdens de inloopperiode te ontlasten, is het raadzaam zo’n hielstukje te gebruiken en zodoende de knieholte te ontlasten, totdat de laars ingelopen is.
 • Loop niet te veel: dit klinkt in eerste instantie misschien vreemd, maar bij het inrijden van rijlaarzen is het eigenlijk raadzamer om veel te zitten en te rijden met de laarzen en slechts een paar passen te lopen. Dit voorkomt enerzijds blaren aan de voeten en zorgt er anderzijds voor dat de laarzen worden belast op de plaatsen die voor het rijden werkelijk van belang zijn.
 • Pas de lengte van de stijgbeugel aan: als je voor het eerst te paard bent met je nieuwe laarzen, probeer dan te rijden met iets langere stijgbeugels, zodat de rijlaarzen niet in de knieholte knellen.
 • Regelmatig smeren: smeer de laarzen regelmatig tijdens de inloopperiode. Het vet zal het leer soepel maken en dit proces versnellen.
 • Geen huishoudtips: op internet circuleren verschillende huishoudtips om leer soepel te krijgen, zoals het weken in water of in alcohol of zelfs het bewerken met een hamer. Dergelijke tips kunnen het materiaal blijvend beschadigen of lelijke vlekken achterlaten die niet meer kunnen worden verwijderd.
 • Leerspanners: er zijn speciale sprays die het leer kunnen helpen oprekken. Spuit deze spray zowel aan de binnen- als de buitenzijde en laat de laarzen een tijdje staan. Als het leer bijzonder hardnekkig is, moet de behandeling soms verschillende keren worden herhaald. Als dit niets oplevert, kan je de laarzen ook naar een schoenmaker brengen, die de rijlaarzen dan vakkundig zal oprekken.

Het alternatief voor rijlaarzen: chaps en schachten voor laarzen

Niet elke ruiter wil investeren in rijlaarzen of zijn schoeisel na elke rit volledig vervangen. Een goed alternatief voor lederen rijlaarzen zijn chaps of schachten voor laarzen. Sommige rijders geven de voorkeur aan meer flexibiliteit rond de enkel. Omdat chaps en schachten van laarzen niet stevig aan de schoen zijn bevestigd, kan de voet vrijer door de stijgbeugel zwaaien. Het kleefmateriaal van de chaps of schachten zorgt niettemin voor een goede grip op het zadel.

Een ander voordeel ten opzichte van veel rijlaarzen is dat chaps en laarsschachten niet hoeven te worden ingereden. Voor wie voor of na het rijden niet van schoenen wil wisselen, zijn schachten en chaps een goede keuze. Deze kunnen snel worden aan- en uitgetrokken, terwijl rijlaarzen alleen geschikt zijn voor paardrijden, maar niet voor dagelijks stalgebruik te voet. Chaps en laarsschachten worden gedragen over enkellaarzen, rijbroeken en rijsokken. Wanneer je ze past, denk er dan aan je volledige rijkleding te dragen, net zoals je zou doen wanneer je de maten opneemt voor rijlaarzen.

Chaps zijn bijzonder geschikt voor kinderen en beginnende ruiters die snel uit hun schoenmaat groeien of die nog niet zeker weten of zij op lange termijn met paardrijden zullen doorgaan. Chaps zijn dus ook een goedkoper alternatief voor rijlaarzen.

Wat is het verschil tussen een laarsschacht en een chapslette?

Chaps en schachten voor laarzen lijken qua ontwerp sterk op elkaar, maar verschillen op cruciale punten.

Stiefelschäfte

Laarsschachten komen heel dicht in de buurt van het uiterlijk van lederen rijlaarzen. Zij zijn meestal gemaakt van sterker echt leder, waardoor zij een stabiele vorm hebben. Laarsschachten mogen zelfs gedragen worden op de show tot en met de zware klasse, zolang ze maar dezelfde kleur hebben als de enkellaars. Net als bij rijlaarzen zit de rits van laarsschachten aan de achterkant van de kuit.

Chapslettes kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt, zoals synthetisch leder of chloropreenrubber. De ritssluiting bevindt zich aan de zijkant van het buitenbeen. Elastische inzetstukken langs de ritssluiting zorgen voor een aangenaam draagcomfort. Chaps zijn op geen enkele manier toegestaan op de show.

Omdat chaps gewoonlijk van een zachter materiaal zijn gemaakt dan schachten van laarzen, kunnen ze gemakkelijker uit vorm raken. Let er daarom bij het passen en kopen van uw chaps op dat ze goed passen. Dit betekent dat zij niet te kort en strak en niet te lang en breed mogen zijn.

Chapsletten

De kuit mag niet worden afgekneld, de sluiting mag niet aan de zadelklep blijven haken en er mogen geen hinderlijke plooien zijn die ongemakkelijk schuren. De chaps passen goed wanneer het bovenste uiteinde van de chapslette twee vingers onder de achterkant van de knie eindigt. Hetzelfde geldt voor de schachten van de laarzen. Net als bij rijlaarzen zijn de belangrijkste maten de kuitomtrek en de kuithoogte.