Welke functionele textielsoorten gebruikt men in de paardensport?

In de paardensport wordt functioneel textiel gebruikt dat bestand is tegen de meest uiteenlopende weersomstandigheden. Daarom geldt voor ruiters en paardeneigenaars het gezegde: er bestaat niet zoiets als slecht weer, maar wel slechte kleding. Om optimaal beschermd te zijn tegen wind, regen, sneeuw en de zon, dienen de materialen voor rij- en stalkleding bepaalde eigenschappen te bezitten. Welke materialen worden gebruikt voor rij-jassen, regenjassen, rijbroeken en dergelijke? En aan welke eigenschappen moet functioneel textiel voldoen, zodat de tijd met uw paard aangenaam is bij eer en wind?

Ruiter met trektochtkleding staat staat bij het meer.

1. Softshell, leer & etc. – Welke materialen worden gebruikt voor rijkleding?

Van de veelzijdige softshell tot synthetisch leer en siliconen – in de paardensport wordt een hele reeks textielsoorten gebruikt om ervoor te zorgen dat de ruiter van top tot teen perfect gekleed is. Maar niet elk materiaal kan voor elk kledingstuk worden gebruikt. De verzorgingsinstructies van de afzonderlijke materialen zijn verschillend, die wij hier samengevat.

Met goede verzorging, gaat echt leer een leven lang mee

Echt leer is dierenhuid die wordt hergebruikt als bijproduct van de vleesindustrie. Aangezien het om een dierlijk product gaat, is het verplicht dit op het etiket te vermelden.

Voordeel: slijtvast, duurzaam, scheurbestendig. Gaat jaren tot tientallen jaren mee bij goed onderhoud

Nadeel: dierlijk product, dure en lange productie

Gebruik: rijbroek met zitvlak, rijlaarzen, stalschoenen

Echt leer

Onderhoud van kunstleer is kinderspel

Kunstleer bestaat uit textielweefsel bedekt met een laag synthetisch materiaal, b.v. polyester. Bij de productie van textiel wordt gewoonlijk de voorkeur gegeven aan kunstleer, omdat het voordeliger is dan echt leer en ook niet van dierenhuid is gemaakt.

Voordeel: geen dierlijk product, goedkope productie, gemakkelijk schoon te maken, wasbaar, scheurvast en stabiel

Nadeel: minder ademend dan echt leder

Gebruik: rijbroek, rijlaarzen , stalschoenen

Vrouw met paard draagt grip rijbroek met silicon

De siliconen van de grip rijbroeken zijn eenvoudig te onderhouden

Siliconen vinden nu ook hun weg naar paardrijkleding. Dit zijn synthetische polymeren met een hoge weerstand tegen water en hitte. De siliconen worden aangebracht op de bies van de grip rijbroek en niet ingenaaid. Dit heeft het voordeel dat het zadel soepel blijft en tijdens het rijden het hoogst mogelijke draagcomfort garandeert.

Voordeel: biedt een stevige grip en zit in het zadel

Nadeel: afhankelijk van het aangebrachte patroon (zigzag, strepen of stippen), kan het sneller slijten.

Gebruik: grip rijbroeken

Softshell correct wassen en impregneren

Softshell, de veelzijdige functionele textielsoort, heeft al lang zijn weg gevonden naar de paardensport. Hier wordt het niet alleen gebruikt voor overgangsjassen, maar ook voor rijbroeken en rijhandschoenen voor winterse en winderige weersomstandigheden. Softshell is geen beschermde term voor een specifiek materiaal. Het is veel meer een samenstelling van drie lagen stof:

De buitenstof is slijtvast, robuust en waterafstotend. Het beschermt ook tegen het verkoelende effect van de wind. De zachte binnenstof biedt maximaal comfort, terwijl de functie van de tussenlaag afhangt van het zwaartepunt van het textiel. Deze functie kan winddichtheid, ademend vermogen of waterafstotende eigenschappen zijn.

Voordeel: perfect voor de ruitersport door zijn veelzijdigheid, optimaal voor het overgangsseizoen, licht en sneldrogend.

Gebruik: overgangsjas, rij-mantel, bodywarmer, rijbroek, rijhandschoenen

Ruiter met softshell jas
Ruiter met oilskin mantel

Oilskin en Wax-Cotton zijn uiterst onderhoudsvriendelijk

Textiel van geoliede of gewaxte katoen met een weerbestendige PU-coating wordt Oilskin of Wax-Cotton genoemd. Oilskin is ideaal voor regenkleding die in de stal of tijdens buitenritten gedragen kan worden. Het materiaal wordt gekenmerkt door zijn waterdichtheid en grote duurzaamheid. Het is dus de ideale metgezel in extreme weersomstandigheden.

Voordeel: zeer waterafstotend en winddicht, ademend, neutrale geur

Nadeel: wegen zwaar

Gebruik: regenmantel

Dons vereist zorgvuldigheid

Dons is de term die wordt gebruikt om de donsachtige veren of onderveren van eenden en ganzen aan te duiden. Zij hebben een korte kiel en uiterst zachte verentakken, die een zeer hoog thermisch rendement hebben. Daarom worden zij in de textielsector vooral gebruikt voor de voering van winterjassen. Bovendien weegt dons niet veel en maakt het dus zelfs de dikste winterjassen vederlicht.

De extractie van dons betekent echter meestal immense stress voor het pluimvee, wat uit een oogpunt van dierenwelzijn twijfelachtig is. Daarom nemen veel fabrikanten van winterjassen hun toevlucht tot imitatie dons die het welzijn van de dieren niet in gevaar brengen en bovendien gemakkelijker te onderhouden zijn dan echt dons.

Voordeel: hoge thermische eigenschappen, zeer licht en beter samendrukbaar.

Nadeel: twijfelachtig in termen van dierenwelzijn, kostbare en moeizame verzorging

Gebruik: winterjassen, winterbodywarmers

Twee vrouwelijke ruiters staan met hun paard in de sneeuw. Ze dragen winterjassen.

Wij hechten veel belang aan dierenwelzijn bij Kramer Paardensport, daarom gebruiken wij geen producten met echt dons. Bij ons vindt u onderhoudsvriendelijk en effectief werkend imitatie dons vullingen in de winterjassen.

Welke stappen u kunt nemen bij de verzorging van functionele textiel, vindt u bij step-by-step onderhoudsinstructies voor functionele kleding in de paardensport.

2. Hoge eisen aan paardrijkleding – aan welke eigenschappen moet functioneel textiel in de paardensport voldoen?

In de paardensport worden stijl en functie vaak gecombineerd in één kledingstuk. De eisen die aan de materialen worden gesteld zijn dan ook zeer hoog, maar tegelijkertijd variëren zij. Aan welke functies dienen rij-jassen, rijbroeken en dergelijke te voldoen?

symbool waterdicht

waterdicht: het binnendringen van water door de buitenstof wordt volledig verhinderd, zodat het binnenmateriaal droog blijft. Waterdichte materialen zijn meestal ook winddicht ? maar niet noodzakelijk omgekeerd.

symbool waterafstotend

waterafstotend: ook wel waterdicht genoemd, water en vuil glijden van het oppervlak af. Bij aanhoudende en hevige regenval is er echter geen garantie dat het binnenmateriaal droog blijft.

symbool winddicht

winddicht: houdt de wind volledig tegen, zodat het lichaam niet afkoelt. Niet comfortabel om te dragen tijdens actief stalwerk of paardrijtraining, omdat winddichte kleding minder ademend is.

symbool windafwijzend

windafwijzend: houdt de wind gedeeltelijk tegen. Laat meer luchtcirculatie toe dan winddichte kleding, zodat het comfortabeler is om te dragen tijdens stalwerk en paardrijtraining.

symbool Ademend

Ademend: beschrijft de verhouding waarin het membraan waterdamp van binnen naar buiten transporteert. Dit zorgt voor een aangenaam, droger draagklimaat omdat het overmatig zweten tegengaat.

symbool UV-bescherming

UV-bescherming: is niet alleen belangrijk voor de bescherming van de huid. Kleding moet ook beschermd zijn tegen schadelijke UV stralen. De bescherming hangt af van de dichtheid van de synthetische vezel, katoen of wol. Speciale beschermende kleding kan tot 98% van alle UV-stralen absorberen.

symbool Stretch (4-Way-Stretch)

Stretch (4-Way-Stretch): elastische stof biedt maximale bewegingsvrijheid voor een optimaal comfort in het zadel en op de grond. Stretchmateriaal is bijzonder belangrijk voor rijbroeken, omdat zij zich optimaal moeten aanpassen aan de positie van het been. Dit voorkomt vervelende plooien die zouden kunnen schuren tussen het been en het zadel. Stretchmaterialen worden ook gebruikt in nauwsluitende wedstrijdjassen om voldoende bewegingsvrijheid te garanderen.

Om de functies van de afzonderlijke materialen te behouden, vereist functioneel textiel speciale zorg. Een regenjas met Oilskin kan bijvoorbeeld niet op dezelfde manier worden gereinigd als een regen- en overgangsjas van softshell. Hetzelfde geldt voor het reinigen van rijbroeken met kunstleer of die met echt leer zijn afgezet.

Om ervoor te zorgen dat je lang plezier blijft houden van je rij- en stalkleding, hebben wij in het volgende hoofdstuk verzorgingsstappen en verzorgingsproducten voor de afzonderlijke functionele textielsoorten op een rijtje gezet. Hoe dit er in detail uitziet, kun je lezen in de „Step-by-step onderhoudsinstructies“.