FAQ over pees- en beenbeschermers en bandages voor paarden

Fleecebandages

1. Kan ik mijn peesbeschermers in de wasmachine wassen?

2. Kan ik hoefschoenen in de wasmachine wassen?

3. Kan ik therapiebeschermers met keramische vezels in de wasmachine wassen?

4. Zijn beenbeschermers en bandages geschikt voor de droger?

5. Zijn beenbeschermers schadelijk voor het paard?

6. Beenbeschermers ’s nachts vergeten uit te doen – wat nu?

7. Dikke benen door beenbeschermers in de wei?

8. Wat gebeurt er als ik verkeerd verband aanleg?

9. Hoe moeten beenbeschermers goed passen?

10. Zijn beenbeschermers toegestaan aan natte/vieze paardenbenen?

1. Kan ik mijn peesbeschermers in de wasmachine wassen?

Peesbeschermers kunnen zonder problemen in de wasmachine worden gewassen, omdat zij doorgaans zeer robuust zijn. Om de wasmachine te beschermen, moet je ze niet vaker dan nodig in de machine stoppen. Vaak is het voldoende de beschermers na het rijden in een emmer water en met een borstel schoon te maken of ze onder een waterstraal af te spuiten. Bovendien raden wij aan de beenbeschermers in een waszak of een gesloten kussensloop te doen, zodat ze niet zo tegen de trommel worden gestoten.

2. Kan ik hoefschoenen in de wasmachine wassen?

Zorgvuldig onderhoud en regelmatige reiniging van hoefschoenen verlengt hun levensduur, zoals je kunt lezen in onze onderhoudsgids. In het algemeen kunnen veel hoefschoenmodellen in de machine worden gewassen. Tegelijkertijd moet je er rekening mee houden dat hoefschoenen een zeer sterke intrinsieke geur kunnen hebben en dat een eventuele stationaire cyclus vóór de volgende wasbeurt wordt aanbevolen. Ook het heen en weer draaien van de schoenen tegen de trommel kan schade aan de wasmachine veroorzaken. Hoewel een machinewasbeurt voor hoefschoenen kan werken, is schoonmaken met een emmer water en een wortelborstel of afwasborstel volkomen voldoende. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen en alle zanddeeltjes uit de zolen wilt verwijderen, kun je de hoefschoenen in de wasmachine wassen.

3. Kan ik therapiebeschermers met keramische vezels in de wasmachine wassen?

Therapiebeschermers met keramische vezels kunnen in de wasmachine worden gewassen op max. 40°C op het zachte programma. Vermijd wasverzachter, bleekmiddel of andere chemische wasmiddelen. Daarna mogen therapiebeschermers alleen aan de lucht worden gedroogd – de droogkast kan de vezels vernietigen en is daarom taboe voor therapiebeschermers.

4. Zijn beenbeschermers en bandages geschikt voor de droogkast?

De meeste beenbeschermers en bandages zijn geschikt om in de droogkast te drogen. Uitzonderingen zijn therapiebeschermers en elastische bandages, die in geen geval in de droogkast mogen.

5. Zijn beenbeschermers schadelijk voor het paard?chen für das Pferd schädlich?

Beenschermers hebben tot doel het been van het paard te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals stomp trauma. In tegenstelling tot wat men vroeger dacht, hebben beenbeschermers en bandages niet de functie het been van het paard te ondersteunen, maar beschermen zij het enkel tegen de omgeving. Beenbeschermers en bandages hebben dus een volkomen gerechtvaardigd nut.

Indien ze echter verkeerd en te strak worden aangebracht, kunnen ze het been van het paard beschadigen. Enerzijds kunnen ze, als ze te strak worden vastgegespt, de lymfestroom van het paard enorm verstoren, waardoor afvalstoffen en toxines niet meer kunnen worden afgevoerd. Anderzijds kan de temperatuur onder de beenbeschermers sterk stijgen, waardoor de pezen eronder door oververhitting worden beschadigd. Een verwarmende functie van de beenbeschermers kan nuttig zijn om de pezen beter voor te bereiden op de volgende belasting door middel van warmte en om ze duurzamer te maken. Warmteophoping kan echter een negatief effect hebben op de benen van het paard.

Zo voorkom je dat beenbeschermers schadelijk zijn voor het paard:

  • Voorkom ophoping van warmte door ademende materialen of afstandsweefsel te gebruiken.
  • Laat de beenbeschermers en het verband niet langer om dan nodig is.
  • Sluit ze net genoeg zodat ze niet verschuiven, maar geen huid wordt afgekneld of de bloed- en lymfestroom wordt belemmerd

6. Beenbeschermers ’s nachts vergeten uit te doen – wat nu?

Bandages en beenbeschermers mogen niet langer om het been blijven dan nodig is. In geen geval mogen zij ’s nachts of tijdens rust op het paard worden achtergelaten. Bandages en beenbeschermers kunnen de lymfestroom van het paard ernstig belemmeren, waardoor ze vlekkerige benen kunnen veroorzaken. Dit kan het onderliggende weefsel beschadigen.

Uitzonderingen hierop zijn therapie– en stalbeschermers, die ontworpen zijn om gedurende langere tijd aan het been van het paard te blijven, zelfs in rusttoestand. Raadpleeg jouw dierenarts voor advies.

7. Dikke benen door beenbeschermers in de wei?

Paddock beschermers kunnen de benen van paarden beschermen tegen schoppen van andere paarden in het vetlokgebied tijdens normaal gebruik van de weide of paddock. Aangezien zij soms verscheidene uren aan de benen van het paard blijven, moeten zij voldoende ademend zijn en een hoge mate van comfort bieden. Let daarom bij de aanschaf van beenbeschermers voor in de wei op deze eigenschappen, zodat de lymfestroom van het paard niet wordt onderbroken.

Denk er echter aan dat de beenbeschermers niet langer om het been van het paard mogen blijven dan nodig is, zodat het gevoelige lymfestelsel niet overbelast raakt en er chronische zwelling kan ontstaan. Bespreek eventueel met jouw dierenarts of het zinvol is om het paard met beenbeschermers in de wei te zetten.

8. Wat gebeurt er als ik verkeerd verband aanleg?

In het ergste geval kan blijvende schade aan het paardenbeen ontstaan, zoals chronische zwelling of een neiging tot acute flegmon (ontsteking van het bindweefsel). In het algemeen mogen bandages alleen worden gebruikt met een onderlegger om drukpieken van het omwikkelde bandage te vangen of te dempen. Als de bandage te strak en te kreukelig is gewikkeld zonder onderlegger, wordt de continue lymfestroom onderbroken.

Na het afwikkelen, lijkt het been van het paard eerst slanker. Dat komt omdat de druk van de bandage verhinderd heeft dat er vocht wordt opgeslagen. Als de bandage echter voortdurend verkeerd wordt aangebracht, is langdurige schade onvermijdelijk.

Wees vooral voorzichtig met stalbandages die ’s nachts op het paard blijven. Overleg vooraf met jouwuw dierenarts of dit in uitzonderlijke gevallen zinvol is. Paarden met een neiging tot pijnlijke benen kunnen nog meer schade ondervinden van dikke wollen bandages in plaats van het omgekeerde, d.w.z. dat de benen minder gezwollen kunnen worden. Er is immers maar één ding dat helpt tegen zere benen: beweging.

9. Hoe moeten beenbeschermers goed passen?

  • De klittenbandsluitingen zitten aan de buitenkant en wijzen naar achteren wanneer ze gesloten zijn.
  • Beenbeschermers met een extra flap die de klittenbandsluitingen bedekt, wijzen naar beneden wanneer ze gesloten zijn.
  • Hetzelfde geldt voor beenbeschermers met riemen of snelsluitingssystemen.
  • Beenbeschermers mogen niet kunnen verschuiven of van hun plaats glijden.
  • Beenbeschermers mogen niet in de huid snijden of kneuzingen veroorzaken: Draai de klittenband vast zonder te veel kracht te gebruiken.

10. Zijn beenbeschermers toegestaan aan natte/vieze paardenbenen?

Vuil en vocht kunnen ervoor zorgen dat beenbeschermers en bandages over de huid van het paard schuren. Houd zowel de beenbescherming als het been van het paard schoon en droog en reinig de beenbescherming na elk gebruik. Meer informatie over het reinigen van beenbeschermers vind je in onze onderhoudsgids.

Wees vooral voorzichtig met bandages en regenweer: nattigheid verhoogt de trekkende werking van de bandage, wat enorme schade kan toebrengen aan het been van het paard. Op het platteland is het beter om beenbeschermers te gebruiken in plaats van bandages, die het been ook beter beschermen tegen stokken en stenen.