De juiste verzorging van rijlaarzen

Kostbare leren rijlaarzen vereisen intensief en regelmatig onderhoud. Om de laars niet te beschadigen, dien je bij de keuze van een onderhoudsproduct op te letten voor welke materialen het geschikt is. Vettig leer behoeft bijvoorbeeld ander onderhoud dan glad leer of suède.

Hulpmiddelen voor de juiste laarsverzorging

De optimale verzorging voor uw leren rijlaarzen in 4 stappen

1. Reiniging

Spoel de leren rijlaarzen af met koud of lauw water en een spons, om vuil en zweet te verwijderen. Indien nodig kan je ook een reinigingsverzorgingsproduct gebruiken (bv. Bama Cleaner of Bama Care Lotion).

2. Drogen

Geef de leren rijlaarzen voldoende tijd om langzaam te drogen. Zet ze op een droge plaats bij kamertemperatuur. Om het proces te versnellen, kan je de laars opvullen met krantenpapier. Leren laarzen mogen nooit in de felle zon of bij de verwarming worden gedroogd – hierdoor droogt het leer uit en wordt het broos.

3. Onderhoud

Als de leren rijlaars helemaal droog is, kan je het onderhoudsmiddel aanbrengen. Zorgt ervoor dat je een product gebruikt dat is afgestemd op de eisen van het desbetreffende soort leer. De plooi rondom de enkel dient bijzonder intensief te worden verzorgd, omdat deze zeer gevoelig is voor barsten. Verzorgingsproducten voor glad leer zijn meestal verkrijgbaar in de vorm van een lotion of crème, omdat deze consistentie een mooie glans achterlaat. Vettig en met was behandeld leer moet na het schoonmaken opnieuw met was worden behandeld.

4. Nazorg

Leren rijlaarzen dienen regelmatig opnieuw te worden geïmpregneerd. Hoewel glad leer door zijn natuurlijke eigenschappen waterafstotend is, beschermt de impregnering de rijlaars niet alleen tegen binnendringend vocht, maar ook tegen vuil. Ook hier raden wij aan: gebruik een geschikt middel voor het materiaal.

EEN PRODUKTEN SELECTIE VOOR LEREN RIJLAARZEN

Bama Cleaner - 740719

Bama

 1

Cleaner

(39,67 / 1 l €)

11,90 €

 1
Bama verzorgingslotion - 740716

Bama

verzorgingslotion

(69,90 / 1 l €)

6,99 €

SHOWMASTER verzorgingssponsje - 432168

SHOWMASTER

 4

verzorgingssponsje

0,99 €

 4
SHOWMASTER kleine reinigingsborstel - 430957

SHOWMASTER

 4

kleine reinigingsborstel

1,99 €

 4
Bama impregneerspray - 740717

Bama

 2

impregneerspray

(24,97 / 1 l €)

9,99 €

 2

No Go’s voor het onderhoud van leren rijlaarzen

Harde borstels: Gebruik geen harde borstels, ze laten lelijke krassen achter in het leer. Speciale borstels en sponzen voor schoenonderhoud zijn de beste keuze.

Zadelzeep: is niet geschikt voor dun, zacht leer!

Bakolie of -vet: huishoudolie of -vet is ongeschikt voor de verzorging van leer en past NIET bij de behoeften van het materiaal. Wij raden speciale schoenverzorgingscrèmes of lotions aan.

Haastig onderhoud: leer vereist intensieve verzorging. Neem de tijd. Zorg ervoor dat je voldoende tijd heeft om te drogen en zo ook om de verzorgingsproducten goed in het materiaal in te laten werken. Na het onderhoud van het leer dient de laars minstens een uur te rusten, zodat de verzorgingsstoffen kunnen inwerken.

Hoe vaak dient een leren rijlaars onderhouden te worden?

Hoe vaak leren rijlaarzen moet worden onderhouden, hangt af van hoe vaak ze worden gebruikt. Iemand die elke dag rijdt, dient de laarzen vaker te verzorgen dan iemand die één keer per week in het zadel zit. Toch dienen ruiters de tijd nemen om hun Ieren rijlaarzen ten minste één keer per maand te onderhouden.

De rits – een zorgen kind?

De meeste lederen rijlaarzen zijn voorzien van een rits om de instap te vergemakkelijken. De rits is het meest aan slijtage onderhevig door het veelvuldig aan- en uittrekken. Het onderhoud ervan wordt vaak verwaarloosd. Dit kan ertoe leiden dat op lange termijn, de rits niet meer soepel werkt of zelfs breekt. Behandel ritsen daarom regelmatig met een speciale ritsspray.