Welke uitrusting hebben voltigepaarden nodig?

Het vertrouwen van de voltigeurs in het paard moet zeer sterk zijn. Tevens is een goede uitrusting van hoge kwaliteit van belang. Deze dient de veiligheid van de voltigeurs te garanderen. Het paard moet niet alleen gezien worden als een turntoestel, maar als een teamlid wiens prestaties bijdragen tot de prestaties van de voltigeurs. Bij de keuze van de uitrusting moet daarom altijd rekening worden gehouden met het welzijn van het paard.

uitrusting voltigepaarden

De basisuitrusting van een voltigepaard:

  • voltigepad
  • voltige onderlegger
  • voltige singel
  • hoofdstel (snaffle of kaptoom)
  • indien nodig hulpteugels
  • longe
  • longeerzweep
  • beenbescherming (been- en peesbeschermers, bandages, enz.)
  • voor de warming-up: zweetdeken
De basisuitrusting van een voltigepaard: voltigepad, voltigeonderlegger, voltige singel

Een goede voltige singel wordt gekenmerkt door de degelijke afwerking van de riem en de handgrepen. De wervelkolom moet vrij liggen en mag de bewegingen van de rugspieren niet hinderen. Aangezien de singel zo strak mogelijk moet worden vastgemaakt om verschuiven te voorkomen, moet worden gezorgd voor een goede vulling en ondersteuning om schuren te voorkomen. Een voltigesingel onderlegger en een voltigepad zijn onmisbaar bij het voltigeren om de druk op de riem en op de rug van het paard te verlichten. Hoe intensiever de training, hoe belangrijker de kwaliteit van het schokdempende materiaal bij de aankoop van de pads. Deze pad dient te zijn voorzien van een stevige en soepele schuimstofkern, die dempt, zacht is en de bewegingen van de voltigeurs niet beperkt.

Een van de basisvoorwaarden voor het voltigeren is de juiste uitrusting van de longeerder, d.w.z. een longe samen met een geschikt hoofdstel en een longeerzweep voor een correcte assistentie. Naast een hoofdstel is ook een kaptoom toegestaan. De longe moet longeren met een minimale diameter van 12 meter mogelijk maken. De hulpteugels dienen om het paard te ondersteunen bij het buigen en het losrijden. In de meeste gevallen worden longeerteugels gebruikt of driehoeksteugels. Een longeerzweep wordt gebruikt om steun te bieden. Bijzonder praktisch – vooral bij competitief voltigeren – is een telescopische versie, die compact in elkaar kan worden geschoven wanneer ze niet wordt gebruikt.

Daarnaast zijn producten zoals beenbeschermers en een zweetdeken voor het drogen of opwarmen zinvol.

voltigegroep met voltigepaard