Natuur puur – Top 5 plantaardige gezondheidsboosters

Rozenbottel

Bij kleinere wondjes gebruiken we graag natuurlijke geneesmiddelen. Ook bij paardeneigenaars groeit de vraag.

1. Rozenbottel

Original Landmühle RozenbottelRozenbottel is de vrucht van de roos. Als de rozenbottels in de herfst rijp zijn, kunnen de vruchten op verschillende manieren verwerkt worden. Zowel mens als paard kunnen ze rauw, gekookt of zelfs gedroogd eten.

Gebruiksgebieden: Rozenbottels zijn heel rijk aan vitamine C, hierdoor zijn de rode supervruchten ideaal om het immuunsysteem te versterken en zijn ze ook goed voor oudere paarden of paarden die door een ziekte verzwakt of herstellende zijn.

Voeradvies: Rozenbottels zul je voor paarden vooral gedroogd vinden, maar vers van de haag smaken ze ook goed. Bij een paard van 600 kg is een dagelijkse hoeveelheid tot 40 g (ca. een handvol) volledig in orde. Bovendien zijn ze een gezond alternatief als beloning.

2. Propolis

SHOWMASTER PropolisbalsemPropolis wordt gemaakt door bijen. Dit doen ze om de bijenkorf te ontsmetten en zo de bijen voor bacteriën, schimmels etc. te beschermen.

Gebruiksgebieden: Propolis toont niet enkel in de bijenkorf een ontsmettende werking. Ook bij mensen en paarden werkt het antiviraal, antibiotisch en antimycotisch. Daarom wordt het vaak gebruikt voor wondverzorging of als verzorging van verzwakte of droge huid. Ook onaangename jeuk na een muggenbeet is te verhelpen met propolis.

Gebruik: Propolisbalsem dun op de huid inwrijven.

3. Duivelsklauw

Original Landmühle DuivelsklauwDuivelsklauw stamt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Als geneeskundige plant voor mensen is duivelsklauw al lang bekend. De plant groeit op de bodem en ontwikkelt scheuten die wel tot 2 meter lang kunnen worden.

Gebruiksgebieden: Wat mensen helpt, kan het paard niet schaden. Duivelsklauw werkt ontstekingsremmend en pijnstillend. Hierdoor wordt het gebruikt bij artrose en andere ontstekingsziekten van het bewegingsapparaat.

Voeradvies: Voor paarden is duivelsklauw in brokvorm het makkelijkst te voeren. Bij een paard van 600 kg wordt een dagelijks rantsoen van 20-25 g aanbevolen.

Opgelet! Bij wedstrijdpaarden is een wachttijd van 2 dagen in acht te nemen!

4. Laurier

SHOWMASTER Laurierpasta 100 %Laurier is bij veel paardeneigenaars bekend als gifplant. We spreken echter over de zogenaamde laurierkers (Prunus laurocerasus), die in de vorm van hagen in tuinen en parken te vinden is. De echte laurier, zoals we hem uit de keuken kennen is enkel in hele grote hoeveelheden giftig.

Gebruiksgebieden: De echte laurier is een geneeskrachtige plant met een veelvuldige werking. Bij paarden wordt hij vooral gebruikt voor de kroonrand of als hoefverzorging. Laurierolie verzorgt de hoeven duurzaam en voorkomt hiermee hoefziektes. Laurier bevordert de doorbloeding, waardoor de hoefgroei wordt gestimuleerd. Wat velen niet weten: Laurierolie biedt ook bescherming tegen insecten. Muggen en vliegen houden niet van de reuk van de essentiële oliën van laurier.

Voeradvies: Laurier is enkel voor uitwendig gebruik geschikt. Voor de hoefverzorging zijn er speciale hoefzalven met laurierolie. Smeer de olie op de hoeven of kroonrand. Masseer je de zalf in, dan ontplooien de werkzame stoffen zich nog beter.

5. Knoflook

Original Landmühle KnoflookKnoflook heeft iedereen wel in de keuken. Met knoflook tover je lekkere gerechtjes, maar de knol is ook geliefd voor zijn geneeskrachtige werking. Voor ons mensen is het eten van knoflook soms een negatieve ervaring, vooral de dag nadien zijn de geurtjes niet zo geliefd. Maar voor onze vierbeners heeft juist dit in de zomer grote voordelen.

Gebruiksgebieden: Knoflook wordt bij paarden in eerste instantie gebruikt bij de afweer tegen insecten. Voer je regelmatig knoflook dan zorgen de “uitwasemingen” uit de poren voor een natuurlijke afweer tegen vliegen. Want ook vliegen en andere insecten vinden de geur van knoflook onaangenaam. Hiernaast sterkt de wonderknol ook het immuunsysteem en bestrijdt bacteriën, schimmels en virussen.

Voeradvies: Knoflook kun je zowel in- als uitwendig gebruiken. Tegen insecten wordt de knol meestal gedroogd als poeder of granulaat gevoerd. Een paard van 600 kg geef je per dag 25 á 50g. Bij kleine schrammen of insectenbeten snij je een verse teentje knoflook open en wrijf je dit op de betroffen plek.

Haal bij ernstige ziektes altijd een dierenarts. Het behandelen met plantaardige hulpmiddelen is onproblematisch, maar moet wel vooraf besproken worden met een dierenarts.

YouTube
Instagram

Dit bericht is geschreven door Evelien

Een echte Cowgirl, dat is Evelien. Niet alleen houdt ze van de Western Livestyle, ze leeft het ook helemaal uit. Evelien heeft zelf een kleine Quarter fokkerij en heeft kennis van zowel opfok, jonge paarden en alle andere thema's rond het houden van paarden. Sinds 2014 is zij deel van het eventteam van Kramer. Naast haar werk traint ze westernpaarden. Van haar kunnen jullie verschillende waardevolle tips verwachten rond o.a. grondwerk, Parelli, Join Up en ook Geitners Dual Aktivering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *