Hoe ontspannen trailerladen?

trailerladen

Voor vele paarden is transport erg stressvol. Alleen al het zien van de trailer zorgt vaak voor angst. Je kan je paard ook niet zeggen; “Hey, we gaan lekker even een rondje in het bos draaien!”. Een paard is een vluchtdier, dus je moet je maar voorstellen hoe hij de trailer ziet. Een goede voorbereiding, veel geduld en regelmatige training kan hier veel helpen.

Zo gaat je paard het fijn vinden om op de trailer te gaan. Stel je voor je moet voor een noodsituatie naar de kliniek. Ook op wedstrijd is het fijn als je paard zonder problemen de trailer opgaat.

Enkele tips die kunnen helpen bij het laden:

1. Laat je paard wennen aan de trailer

Doe dit in kleine stappen. Hoe? Door bijv. je paard te voeren in de buurt van de trailer, loop er voorbij en ga steeds een stukje dichter, zodat je paard aan de trailer kan snuffelen. Zo wordt het de normaalste zaak dat de trailer daar staat. Bij extreem bange paarden zal dit veel tijd in beslag nemen, de gedachte van “Ik moet nu de trailer in!” moet weg.

2. Op de laadklep staan

Ons volgende doel is het paard ervan overtuigen dat de trailer helemaal niet zo eng is. De trailer moet iets leuks betekenen. Beloon alles wat goed is: het snuffelen aan de laadklep, het voorzichtig aanraken met de hoef, het met 2 hoeven op de laadklep staan, dan met 4 hoeven en vervolgens het instappen in de trailer. Geef het paard wat lekkers eerst op de laadklep en later in de trailer. Dit vraagt veel tijd, omdat paarden het instappen vaak al in verbinding zetten met het rijden en daarom graag met 1 hoef buiten de laadklep blijven staan.

3. Instappen en in de trailer blijven staan

Gaat het paard rustig in de trailer ga je verder met de volgende stap: het paard moet leren rustig in de trailer te blijven staan. Zorg ervoor dat het paard op voorhand vertrouwd is met bepaalde geluiden. Anders kan die gaan schrikken bij het openen of sluiten van de laadklep.

4. Korte stukjes rijden

Gaat het paard makkelijk op de trailer en verloopt alles stressvrij, kan men eens een klein stukje met de auto gaan rijden. Eerst een klein rondje en vervolgens weer naar de vertrouwde stal om het paard weer uit te laden. In het begin komt er veel stress bij kijken en is het belangrijk, dat het paard zich kalmeert en er vervolgens ontspannen kan uitstappen.

5. Uitladen in een vreemde omgeving

Als het goed gaat met het in- en uitladen op eigen terrein, kun je ook een stukje verder gaan rijden. In het begin kun je het beste een klein stukje rijden en dan bijvoorbeeld bij een weide weer uitladen. Hier kan het paard dan rustig grazen en de rit met iets leuks verbinden.

YouTube
Instagram

Dit bericht is geschreven door Sonja

Twee handen op één buik, dat zijn Sonja en haar Oldenburger merrie Flair. Beide houden ze van de wedstrijdsport. Samen overtuigen ze met teamgeest en harmonie. Sonja's passie (naast Flair wel te verstaan) is eventing. Na meer dan 15 jaar ervaring in de wedstrijdsport, heeft ze voor elk probleem een passende oplossing en is heel blij deze met jullie te kunnen delen. Sinds 2011 werkt zij bij Kramer op de afdeling klantenservice. Je mag van haar leuke tips en ervaringen verwachten omtrent de ruitersport.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *