Een goede start in het nieuwe jaar – 10 tips voor oudejaarsavond op stal

oudejaarsavond

Zoals een kerstboom bij kerst hoort, hoort vuurwerk nu eenmaal bij oudejaarsavond. Hoe mooi deze traditie ook mag zijn, de zenuwen van onze trouwe paarden worden steeds op proef gesteld tijdens de laatste nacht van het oude jaar. Vandaar dat de meeste paardeneigenaars oudejaarsavond op stal doorbrengen en van tevoren enkele noozakelijke maatregelen treffen zodat het paard ontspannen door de jaarwisseling komt.

Bruno gaat met deze uitzonderlijke situatie op 31 december ondertussen relatief ontspannen om. Deze tips die ik ieder jaar weer gebruik hebben hem hierbij geholpen:

1. Ontspanning trainen

Begin enkele weken voor Oudejaar met de training. Vooral luide knallen vinden paarden helemaal niet fijn. Laat vuurwerk afspelen op je mobieltje en met langzaam stijgende geluidtsterkte. Zo raakt je paard gewend aan het geluid. Probeer tijdens de training rustgevend op je paard in te werken en geef hem zekerheid.

Regelmatige en veelzijdige training gedurende het hele jaar zal de zenuwen van je paard versterken.

2. Rustgevende supplementen

Bij zenuwachtige paarden kan het behulpzaam zijn om een paar dagen op voorhand extra rustgevend en aanvullend voer te geven dat op het zenuwstelsel kalmerend werkt. Natuurlijke hulp vind je bij de geneeskrachtige planten valeriaan, hop, lavendel of melissa (bijv. MASTERHORSE Silence), maar ook magnesium en bachbloesems kunnen helpen.

3. Voldoende beweging

Ik hou er van om me bij het sporten uit te leven en voel me daarna veel gelukkiger als voor de training. Dit geldt ook voor onze paarden. Geef je paard de mogelijkheid om zich zoveel mogelijk uit te poweren.

4. Sensibiliseer je buren

De buurtbewoners aan de stal houden van het vieren van de jaarwisseling en organiseren elk jaar opnieuw een groot vuurwerk! Je kunt het niet verbieden, maar je kunt de buren er van te voren op attent maken. Leg de situatie uit en spreek openlijk over je zorgen. Velen weten niet wat het geknal voor onze dieren betekent. Misschien door een gesprek komen jullie tot een goed compromis.

5. Vensters in de stal verduisteren

Niet alleen het geluid, maar ook de gloed van het vuurwerk aan de hemel is ongewoon voor paarden. Verduister de vensters, bijv. met zeilen, panelen of kartonnen dozen. Zo krijgen de dieren nauwelijks iets mee van het vuurwerk.

6. Licht aan op stal

Op oudejaarsavond laten wij het licht altijd aan op stal. Het gelijkmatige en vertrouwde licht zorgt voor afleiding.

7. Muziek werkt als een wonder

De plotselinge explosieve geluiden, die ook uit verschillende richtingen komen, maken de dieren onzeker. Al in de vroege avond kun je ontspannende muziek opzetten, bijv. klassieke muziek of rustige ballades, waardoor de geluiden van buiten niet zo hoorbaar zijn.

8. Stalvrienden blijven samen

Met een goede vriend aan je zijde zijn onaangename situaties dragelijker. Zoek voor je angstig paard een “stalvriend” die rustig is, maar ook sterke zenuwen heeft, deze geeft je paard extra veiligheid op oudejaarsavond. Als je paard ziet dat zijn buurman rustig reageert, kalmeert hij sneller en leert hij beter om te gaan met de nieuwe situatie.

9. Eten voor de zenuwen

Soms helpt het om kort voor middernacht voer te geven als afleiding. Geef wat hooi of een paar snoepjes als beloning voor het feit dat hij zo dapper is.

10. Geef een veilig gevoel

Wenn ihr an Silvester im Stall seid, könnt ihr euer Pferd am besten unterstützen, indem ihr selbst Ruhe und Gelassenheit ausstrahlt. Pferde sind sehr feinfühlig. Seid ihr nervös oder unsicher, überträgt sich das auch auf das Tier. Redet beruhigend auf euer Pferd ein, seid locker und entspannt. Natürlich sind auch Kraul-Einheiten Balsam für die Seele.

Ben je op oudejaarsavond op stal, dan kun je je paard het beste helpen door zelf rust uit te stralen. Paarden zijn zeer gevoelig. Ben je zelf nerveus of onzeker, dan zet je dat over op je paard. Praat rustig en ontspannen tegen je paard. En natuurlijk helpen knuffels ook altijd.

YouTube
Instagram

Dit bericht is geschreven door Julie

Paarden waren altijd al een passie van Julie. Sinds haar 11 jaar (ondertussen al 17 jaar) rijdt zij regelmatig. Na ervaringen met de klassieke dressuur en de western vond zij haar weg naar de Working Equitation. Haar 6 jarige Westfalen ruin "Bruno" traint zij zelf. Sinds 2015 werkt zij bij Kramer en is verantwoordelijk voor de online shop. Je mag van haar interessante en leerrijke tips verwachten in de Kramer Blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *